2014-06-04

ÇMF’NİN Spor Sahalarının Aydınlatması Rüzgardan Karşılanacak



Üniversitemizin Çorlu Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü tarafından yürütücülüğü gerçekleştirilen ve NKU-BAP tarafından desteklenen “NKÜ Çorlu Yerleşkesinde Rüzgâr Enerji Üretim Potansiyelinin Belirlenmesine Yönelik İstatistiksel Tahmin Modelinin Geliştirilmesi ve Kurulacak Rüzgâr Santrali İçin Teknik ve Ekonomik Analizinin Gerçekleştirilmesi” isimli proje kapsamında NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi yerleşkesinde kurulmuş olan 3,5 kW’lık kapasiteye sahip rüzgâr türbini düzenlenen tören ile açıldı.

Törene Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Göktepe, Trakya Üniversitesi 3. Dönem Rektörü Prof. Dr. Poyraz Ülger, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Çorlu Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aysun Sağbaş yürütmekte olduğu proje hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Aysun Sağbaş, proje kapsamında tükenmekte olan fosil kökenli enerji kaynaklarına alternatif olarak kullanılmaya başlanan yenilenebilir enerji türlerinden rüzgâr enerjisinin daha verimli kullanılabilmesi amacıyla, Namık Kemal Üniversitesi Çorlu yerleşkesinin rüzgâr enerji üretim potansiyelinin tahmin edilmesinin amaçlandığını ve yapılan ön tahminlere göre, yerleşkenin rüzgar enerji potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu belirtti. Sağbaş kurulmuş olan rüzgar türbini ile üretilen elektriğin fakültenin bulunduğu yerleşkedeki basket sahalarının aydınlatılması amacıyla kullanılabileceğini belirtirken; benzer projelerin yaygınlaştırılması ile üniversitemizin önemli maddi kazanımlar sağlayabileceğini ifade etti.

Törende bir konuşma gerçekleştiren Üniversitemiz Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Göktepe, projenin kapsamından bahsetti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ise konuşmasında rüzgar enerjisinin alternatif enerji kaynağı olarak hayata geçirilmesi projesini yürütenleri kutlayarak başarılarının devamını diledi. Prof. Dr. Osman Şimşek, bilimsel projelerin önemine değinerek Üniversite olarak projelerin desteklendiğine dikkat çekti.

Açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Göktepe, Trakya Üniversitesi 3. Dönem Rektörü Prof. Dr. Poyraz Ülger, akademisyenler ve öğrenciler tarafından rüzgar türibininin açılış kurdelesi kesildi.