2016-05-18

Unutulan Zafer Kut'ul Amare



Üniversitemiz Tarih Topluluğu tarafından Osmanlı kuvvetlerinin İngilizlere ve müttefiklerine karşı 29 Nisan 1916′da kazanmış olduğu son zafer olan Kut’ül Amare Zaferi'nin 100. yılı sergi ve ardından gerçekleştirilen konferans ile kutlandı.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "Unutulan Zafer Kut'ul Amare" programına Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Sezgintürk, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Programın açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal," 'İbret alınmayan tarih tekerrür eder" sözünden yola çıkarak başarılarımızı perçinlemek zorundayız. 100. yılı içinde Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ne ait belgelerin yer aldığı sergi  ardından konferans düzenlendi. Programın verimli geçmesini dilerim" sözlerine yer verdi.

Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü  Okutman Mustafa Yazıcı  29 Nisan 1916 tarihinde Osmanlı Ordusunun Irak'ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük zafer isminin Kut'ül Amare olduğunu, Çanakkale zaferinin hemen ardından kazanılan bu zaferle düşmana büyük bir darbe daha vurulduğunun altını çizerken; 1952 yılına kadar kutlanan zaferin, unutulmaması gerektiğini kaydetti.