2016-05-10

Trakya Kelebekleri Konulu Fotoğraf Sergisi Açıldı



Üniversitemiz Fotoğraf Topluluğu işbirliği ile Trakya’nın sahip olduğu biyolojik çeşitliliğinin görsel açıdan dikkat çeken en önemli guruplarından biri olan  kelebeklere (Lepidoptera) dikkat çekmek amacıyla "Trakya Kelebekleri" konulu fotoğraf sergisi açıldı.

Sosyal Yaşam Merkezi'nde açılan ve  Doğa fotoğrafçıları Selçuk Balaban, Ufuk Karaca, Timur Arda ve Tamer Arda tarafından yıllardır yaptıkları çalışmalar sonucunda oluşturdukları fotoğraf arşivlerinden Trakya’da bulunan türlerin doğal ortamlarında çekilen fotoğrafların yer aldığı serginin açılışında Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, akademisyenler ile öğrenciler bulundu.

Sergide Kelebekler tüm böceklerin yer aldığı Insecta sınıfı içerisinde yaklaşık 160000 tür ile temsil edildiği, Trakya’da bulunan kelebek tür sayısı yaklaşık 130 civarında olmasına rağmen henüz yeterli bilimsel çalışma bulunmadığı, şu ana kadarki çalışmalar floraya (bitkilere) bağımlı olan kelebeklerin, özellikle bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları, meraların tahrip edilmesi ve sanayi atıklarının meydana getirdiği kirlilikler nedeniyle popülasyonlarının hızla azaldığı ve bazılarının yıllardır tekrar bulunamadığı belirtilmiştir.