2015-12-18

Prof. Dr. Alpay Hekimler’e Avusturya Federal Cumhuriyeti Altın Üstün Hizmet Nişanı Takdim Edildi



Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Hekimler’e Avusturya ile Türkiye arasındaki uluslararası ilişkilerinin geliştirmesine sağlamış olduğu üstün katkılarından dolayı,  Avusturya Cumhurbaşkanı Sayın Dr. Heinz Fischer tarafından ”Avusturya Federal Cumhuriyeti Altın Üstün Hizmet Nişanı” 16 Aralık 2015 tarihinde, Ankara’da Avusturya Büyükelçiliğinde düzenlenen özel bir tören kapsamında Büyükelçi Dr. Karl Wölfer tarafından takdim edildi.

 Seçkin bir davetli topluğun katılımı ile gerçekleştirilen özel törende, Sayın Büyükelçinin açılış konuşmasının ardından, Laudatio (Methiye) konuşması Avusturya Federal Adalet Bakanı Prof.Dr. Beatrix Karl tarafından gerçekleştirildi. Söz konusu konuşmasında Bakan Karl, Alpay Hekimler ile uzun yıllara dayanan bir dostluklarının bulunduğunu, bu dostluğun iki ülke arasında başta bilimsel olmak üzere, uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi yönünde çok önemli yansımaların bulunduğunu ifade etti. Federal Adalet Bakanı Karl, konuşmasında bu yüksek devlet nişanın Sayın Prof. Dr. Alpay Hekimler’e sağlamış olduğu üstün katkılarının Avusturya devletinin takdirinin ifadesi olduğunu belirtti.

 Avusturya Federal Cumhuriyeti Üstün Altın Hizmet Nişanının, Prof. Dr. Alpay Hekimler’e Cumhurbaşkanı Dr. Heinz Fischer tarafından takdim edilmesinin gerekçesi, Dr. Klaus Wölfer tarafından açıklanmıştır. Söz konusu nişanın ve beratın verilmesinin gerekçesinin özetle başta, uzun yıllardan beri Graz Karl Franzens Üniversitesi ile Linz Johanes Kepler Üniversitesinde gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalarının yanında, iki ülkenin birbirine daha yakınlaşmasını sağlayan kültürel ve ekonomik katkılardan ve böylelikle uluslararası ilişkilerinin geliştirilmesinden dolayı verildiğine işaret etmiştir.

 Prof. Dr. Alpay Hekimler, yapmış olduğu teşekkür konuşmasında, başta çalışmalarından dolayı bu yüksek seviyedeki devlet nişan ile ödüllendirilmesinden dolayı, Cumhurbaşkanı Dr. Heinz Fischer olmak üzere Adalet Bakanına, Büyükelçiye şükranlarını ifade etmiştir. Kendisinin yetişmesinde emeği geçmiş olan Ailesine, Hocalarına, özelliklede üzerinde çok eğmeği geçmiş olan Prof.Dr. Toker Dereli’ye, Prof.Dr.Metin Kutal’a, Prof.Dr. Tankut Centel’e ve Prof. Dr. Ahmet Selamoğlu’na, Dostlarına, Namık Kemal Üniversitesi ailesine  teşekkürlerini ve özelliklede bugün bulunduğu noktaya gelmesinde en büyük katkıyı sağlayan, Türkiye Cumhuriyetine minnettar olduğunu ifade etmiştir. Kendisine taktım edilen bu Devlet Nişanının Türkiye ile Avusturya arasındaki kurulmuş olan yakın ilişkilerinin bir ifadesi olduğunu ve bu Ödülü Türkiye Cumhuriyeti adına kabul ettiğini ifade etmiştir.

 Ödül töreni kapsamında Sayın Prof. Dr. Alpay Hekimler onuruna Cumhurbaşkanı Dr. Heinz Fischer tarafından Avusturya Büyükelçiliği Rezidansında bir akşam yemeği verilmiştir. Programın devamı kapsamında Cumhurbaşkanlığı Makamına bir ziyarete bulunmuştur.