2019-12-26

Namık Kemal Doğumunun 179.Yıl Dönümünde Üniversitemizde Anıldı



Hürriyet ve Vatan Şairi Namık Kemal’in Doğumunun 179.Yıl Dönümü nedeniyle adını gururla taşıyan Üniversitemiz tarafından düzenlenen “Edebiyatçı Yönüyle Namık Kemal” Programı ile anıldı.

Program Rektörlük Konferans Salon’da gerçekleştirilirken; Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent EKER, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail YILMAZ, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tevfik SÜTÇÜ, Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ, akademisyenler ile öğrenciler etkinlikte bir araya geldi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program kapsamında Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent EKER “Vatan Şairi Namık Kemalin zaman zaman edebi yönleri içerisinde bizlere söylemeye çalıştığı, çalışmanın bir düstur olarak alınması gerektiği ve yaşantımızı her noktada kapsamasıdır. Çalışan uluslar, hedefi olan uluslar ve bu hedefleri gerçekleştirebilmek için bakış açısı geniş olan uluslar kazanacaktır. Namık Kemal sadece edebi olarak değil sanayiye bakış açısı olarak da bizlere ışık tutmuştur ve bir söyleminde “Sanayiye sahip olan uluslar geleceğe sahip olacaktır.”  diyerek sanayinin önemine değinmiştir.” sözlerine yer verdi.

 Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tevfik SÜTÇÜ “Edebiyatçı Yönüyle Namık Kemal” konulu konferans verdi. Dr. Öğretim Üyesi Tevfik Sütçü Namık Kemal’in hayatı ve edebi bahsederek; “Namık Kemal, “vatan”, “millet”, “hürriyet”, “eşitlik” gibi toplumsal konuları ilk defa işleyen edebiyatçılarımızdandır. “Hürriyet” ve “istiklal” kelimelerini bugün kullanıldığı anlamıyla dilimize kazandıran Namık Kemal’dir. Türk Edebiyatına tarihinin en anlamlı, en manidar mısralarını kazandıran Namık Kemal pek çok önemli şair, yazar ve aydına da yön vermiştir.” dedi. 

Dr. Öğr. Üyesi Tevfik SÜTÇÜ, “Namık Kemal’in bütün yazıları gelişim, vatanseverlik, hürriyet, meşrutiyet, siyasi bağımsızlık, Osmanlı, İslam, maarif, iktisat, kahramanlık konuları etrafında döner. Bunlar felsefi değil sosyal fikirlerdir. Hepsi de toplumdaki aksaklıkları gidermek için buluşmuş çözüm yollarıdır.” sözlerine yer verdi.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrencileri Emircan GÜNDOĞDU, Namık Kemal’in “Hürriyet Kasidesi”ni; İlknur KARAÇ ise “Murabba” şiirini okudu.

Üniversitemiz Türk Müziği Devlet Konservatuvarı verdiği mini konserde Namık Kemal’in Türk Musiki alanında bestelenen iki şiirini seslendirirken, katılımcılar alkışlarıyla icra edilen eserlere eşlik etti.

Program, Rektörlük fuaye alanda “Fotoğrafları ve Eserleri ile Namık Kemal”  sergisinin açılmasının ardından katılımcıların açılan sergiyi gezmesiyle son buldu.