2020-02-17

Ziraatbiyotek’in Süs Bitkileri Süleymanpaşa’yı Süsleyecek

Naip Mahallesi’nde bulunan eski okul binasının Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle Üniversitemiz tarafından yürütülen “ZİRAATbiyotek” isimli proje kapsamında Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Üretim Birimine dönüştürülmesinin ardından üretime başlayan tesiste yetiştirilen ilk süs bitkileri Süleymapaşa Belediyesi tarafından satın alındı.

Tekirdağ’ın merkezi ilçesi Süleymanpaşa’ya bağlı Naip Mahallesi’nde bitki yetiştiriciliğindeki çeşitliliğin arttırılması amacıyla kurulan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Üretim (Ziraatbiyotek) Biriminde toprakla buluşturulan menekşe tohumlarından 9 bin menekşe fidesi Süleymanpaşa Belediyesi tarafından park ve bahçe düzenlemesinde kullanılmak üzere satın alındı.

Bitkilerin bulunduğu sera alanını inceleyen Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt YÜKSEL, "Birçok belediyenin çevre düzenlemesinde kullandığı bitkilerin hepsi dışarıdan temin yoluyla alınıyordu. Burada klonlama yöntemiyle bir domates çekirdeğinden milyonlarca domates fidanı üretilecek. İlk siparişi biz verdik. Burası tam faaliyete geçince bölge halkının ihtiyacı olan ürünler buradan karşılanabilecek. Bu yıl belediyemizin çevre düzenlemesi için parklarda kullanacağımız süs bitkilerinin bir kısmını buradan tedarik edeceğiz. Üniversitemiz emek veriyor bizde katkı sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

NKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT da yaptığı açıklamada, "Özellikle bu bölgenin, belediyelerin ihtiyacı olan süs bitkisi yetiştiriciliği ile ilgili üretim de yapmayı planlıyoruz. Burada modern bir teknoloji kullanarak üretim yapacağız. Bölgede ki bitki üreten tek biyoteknolojik merkez. 13 Kasım’da Süleymanpaşa Belediyesi’nin siparişi üzerine ilk ekimlere başlamıştık. Geçen süre içerisinde ektiğimiz tohumlar büyüdü. Yakında zamanda menekşeler toprakla buluşacak" ifadelerini kullandı.