2015-03-26

Uluslararası Tekirdağ Tarihi Sempozyumu Başladı

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Tekirdağ Valiliği, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Süleymanpaşa Kaymakamlığı, Süleymanpaşa Belediyesi paydaşlığında düzenlenen Tekirdağ’ın tarihi mirasını gün yüzüne çıkartmayı amaçlayan “Uluslararası Tekirdağ Tarihi Sempozyumu” gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.

Rektörlük Konferans Salonu’nun da gerçekleştirilen açılış töreninde Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Süleymanpaşa Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, akademisyenler, Tekirdağ’da bulunan kurum ve kuruluşların temsilcileri, öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılış töreninde konuşan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, “İlk defa bu proje bana geldiğinde üniversitenin bir şehir için ne kadar önemli olduğunu bir defa daha anladım. Program geldiğinde ise Türkiye’nin en saygın bilim insanlarının benim şehrim için bu güne kadar biriktirdiklerini bir araya getirmelerine paydaş olmanın onurunu yaşadım.” sözleriyle duyduğu memnuniyeti dile getirirken sempozyum sonrasında oluşturulan çalışmanın şehrin kimliğinin netleşmesi için referans kaynağı olacağını söyledi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ise açılış konuşmasında Tekirdağ’ın tarih boyunca önemine dikkat çekerek, “Tekirdağ konumu itibari ile tarih boyunca çok önemli bir yer tutmuştur. Bir taraftan İstanbul’un Balkanlara açılan kapısı, diğer taraftan Balkanların İstanbul’a varmadan son durak olması sebebiyle önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir.  Tarihçi arkadaşlarımızın söylediğine göre Tekirdağ çok zengin bir arşive sahip. Ama maalesef bu arşiv gün yüzüne çıkmamıştır. Üniversite olarak bizlere büyük görev düşmektedir. Bu sempozyum ile Tekirdağ’ın tarihine, kültürüne, folklorüne ve edebiyatına ışık tutmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Bu günkü toplantının ve yarın devam edecek olan sempozyumun Tekirdağ’ın bilinen veya bilinmeyen gerçeklerini ortaya koyacağına inanıyorum. Biz de bundan sonra Büyükşehir Belediyesi olarak  her türlü katkımızı vereceğiz.  Bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere çok teşekkür ediyor katılan tüm akademisyenlerimize “Hoşgeldiniz” diyorum.”

Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, “Üniversitemizin bu anlamlı ve özel etkinliğine çok önem veriyoruz. Üniversitelerin asli görevi kuruldukları bölgeyi iyi incelemek, iyi değerlendirmek, ekonomik kaynaklarını ve kültürünü araştırmak bu sonuçları gelecek kuşaklara aktarmaktır. Bugünkü sempozyum da bu açıdan büyük bir önem arzediyor.” diyerek sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akyıldız başkanlığında sempozyumun ilk oturumu başlatıldı. İlk oturumda Tekirdağ Tarihi Sempozyumuna sağlık nedenleriyle katılamayan Prof. Dr. Halil İnalcık, daha önceden hazırladığı video ile “Trakya’nın Fethi’nin önemi ve Tekirdağ konusu” hakkındaki bilgilerini katılımcılarla paylaştı. Doç. Dr. Cavid Qasimov sunumunda “Azerbaycan Tarihçiliğinde Osmanlı’nın Rumeli Fetihleri ve Orhangazi Oğlu Süleymanpaşa” konusunu işlerken,  Prof. Dr. Mehmet İpşirli “Balkanlar’daki Osmanlı Varlığı Unutulabilir mi?”  konusu hakkındaki bilgilerini aktardı.  Açılış oturumunda aynı zamanda Prof.  Necdet Öztürk “ 15. Yüzyıl Kroniklerine göre Orhan Gazi Oğlu Süleymanpaşa” konusunu anlatırken Prof. Dr. Bilgen Pamuk “Rumeli’de bir Osmanlı Şehzadesi Süleymanpaşa” konulu sunum gerçekleştirdi.

İlk oturumun tamamlanmasıyla Rektörlük Fuaye Salon’da “Belgelerle Osmanlı Döneminde Tekirdağ Sergisi” açıldı. Sergide Osmanlı Arşivinden 1500’lü yıllardan 1900’lü yıllara kadar Tekirdağ’ın ekonomik ve sosyal hayatını anlatan yaklaşık 40 belge sergilenmeye başlandı.

Yine Rektörlük Sergi Salonunda Sempozyum çerçevesinde Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin proje çalışması olan “Çizgilerle Tekirdağ” sergisi açıldı. Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü Proje çalışmasında farklı teknik ve materyaller ile yapılmış 30’a yakın Tekirdağ resmi sergilenmeye başladı.

Gerek düzenlenen panel, konferans, sergilerle şehrimizin tarihine ışık tutmayı amaçlayan Tekirdağ Tarihi Sempozyumu iki gün sürecek.