2017-11-07

Trakya Proje Pazarı AR-GE ve Teknolojileri Yarışması Tamamlandı

Trakya Üniversiteler Birliği kapsamında dört üniversitenin katılımı ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğinde Trakya Proje Pazarı AR-GE ve Teknolojileri Yarışması Üniversitemiz ev sahipliğinde Rektörlük Konferans Salonu’nda yapıldı.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşen Proje yarışmasının açılış törenine, Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Hanlıoğlu, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, Trakya Üniversitesini temsilen Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Yurtcan, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Trakya Üniversiteler Birliği kapsamında Çanakkale Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Trakya Üniversitesi katılımı ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğinde gerçekleşen Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Açılış konuşmasını yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Arge çalışmalarına değinerek "Bugün burada bir ilki başlattık. İnşallah bu ilk uzun seneler sonra tüm Türkiye'de ve Trakya'da ses getirecek projelerin, yeni buluşların önünü açacaktır. Yaklaşık 6 aydır 4 üniversitemiz ile beraber yoğun bir çalışma neticesinde yaklaşık 50 tane projeyi buraya getirebildik. Amacımız üniversitelerde bulunan Ar-ge'lerin kendi bünyelerinde kalmayıp, tüm Trakya ve tüm Türkiye genelinde katma değeri yüksek ürünler yelpazesini genişletmek” sözlerine yer verdi.

Trakya Üniversitesini temsilen Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Yurtcan, “2012 yılından beri Trakya Üniversiteler Birliği adı altında dört üniversite birlikte birlikten kuvvet doğar ilkesi çerçevesinde artan bir ivme ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.” diyerek Trakya Üniversiteler Birliği’nin gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Murat Yurtcan, “Etkinliğin gerçekleştirilmesinde tüm katkı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, üniversitelerin eğitim öğretimin yanında araştırma geliştirme görevlerinin olduğunu söyleyerek “Hızla gelişen Türkiye’de üniversitelerde gerçekleştirilen çalışmaların sanayi ile işbirliği içinde olması gerekliliği ortaya çıktı. Bu gün gerçekleştirilen Trakya Proje Pazarı ile bu çalışmalara ön ayak olunmaktadır” ifadesini kullandı.

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür açılışta gerçekleştirdiği konuşmasında “Biz dört üniversite olarak Trakya Proje Pazarı yapılması fikrini ortaya attık, Bu fikrin meyvelerini bu gün burada almaya başladık. İlk defa yapılacak proje pazarı etkinliği önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Trakya Proje Pazarı etkinliğindeki amaç bir platform oluşturarak Üniversiteler ile sanayiyi bir araya getirerek, sanayinin ihtiyaç duyduğu projelerin ticarileştirmesi hedeflenmektedir.” dedi.

Üniversitemiz Rektör V. Prof. Dr. M. İhsan Soysal, “Trakya Üniversiteler Birliği Üst Kurulu, bu etkinliğin Balkan Üniversitelerine de yayılma kararı aldı. Bilginin sırça köşkte değil de kullanıcıların elinde olması lazım.  Bilgiyi üretenler ile bu bilgiyi kullanacaklar arasında bazen duvar var. Bu tarz etkinlikler bu duvarların erimesine vesile oluyor. Devir, yazılım ve bunları paylaşma devri.  Bu vesile ile bu günkü etkinliğin bir parçası olmaktan büyük bir mutluluk duyuyor, etkinliğe destekleri bulunanlara teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

Tekirdağ Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Hanlıoğlu, Projelerin geleceğe ışık tutuğunu belirterek "21'inci Yüzyılda artık dünya ülkeleri bilgi çağı başladığı için 21. Yüzyılda bilgi alan ve bilgi satan ülke haline gelecektir. Kalkınmanın temel yapısı budur, bunun içinde üniversiteler ile sanayicileri buluşturmak lazım. Projeleri üretmek önemli değil; onları hayata geçirmek lazım. Ar-ge çalışmalarını hayata geçirdikten sonra sanayici ile buluşturduktan sonra üniversitelerimizi tekno kente doğru götürerek dışarıdan içeriye doğru beyin göçü sağlanması gerçekleşecektir" dedi.

Nisan 2017’de başlayan Trakya Ar-Ge ve Teknoloji Proje Pazarı çalışmaları, Eylül 2017’de projelerin teslimleri ve ardından gelen hakem süreciyle devam etti. Başvuran 50 projenin 36’sı hakemlere değerlendirmek üzere gönderildi. Bunun sonucunda 10 proje yarışmaya katılmak üzere seçildi. Uzmanlık alanlarına göre seçilen hakemler tarafından 11 farklı değerlendirme krititerine tabi tutulan 10 projeden ilk 5’e giren yarışmacılara ödülleri takdim edildi.

Trakya Proje Pazarı AR-GE ve Teknolojileri Yarışması Kazananlar Listesi

1. Yrd. Doç. Dr. Muhammed YÜCEER     Fonksiyonel Yumurta Proteini Kaynaklı Toz Sporcu Ürünü Geliştirilmesi ve İmalatı (ÇOMÜ, Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü)

2. Yrd. Doç. Dr. Cem TAŞKIN  İş Süreçlerinde Kullanılacak Yapay Görü Sistemi (Trakya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü)

3. Yrd. Doç. Dr. Erkan ORHAN Geniş alan yanıklarında sistemik inflamasyon ve multiorgan yetmezliğine karşı, uzak iskemik ön koşullanmanın dokular üzerindeki koruyucu etkisinin kullanılması ve bu etkinin bireyler arasında serum yolu ile taşınması (Namık Kemal Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Plastik Cerrahi ABD)