2020-07-27

‘Ak Acıbakla Hasat Günü’ Muratlı’da Gerçekleşti

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ve Tekirdağ Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği ile birlikte ak acıbakla konusunda yürütülen çalışmalar çerçevesinde Tekirdağ- Muratlı İlçesinde Önder Çiftçi Derneğince ak acıbakla üretilen tarlada hasat günü gerçekleştirildi.

Etkinlik, Tarım ve Orman Bakanlığı Tekirdağ İl Müdürü Oktay ÖCAL, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Murat DEVECİ, Önder Çiftçi Derneği Başkanı İmdat GÜNGÖR, Genel Müdür Ali Hakan DOĞANUZ ile Prof. Dr. Adnan ORAK, Prof. Dr. Elman BAHAR, Doç. Dr. Ertan ATEŞ, Arş. Gör. Dr. Hazım Serkan TENİKECİER ile Önder Çiftçi Derneği Yönetim Kurulu ve üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

İl Müdürü Oktay ÖCAL, Prof. Dr. Adnan ORAK ve Dernek Başkanı İmdat GÜNGÖR gerçekleştirdikleri konuşmalarda insan beslenmesi yanında rasyonlara dahil edilen acıbaklanın yakın zamanda soyanın yerine kullanılabileceğini ifade ettiler. Ayrıca Trakya Bölgesi topraklarının organik madde eksikliğine vurgu yapan yetkililer, gelecekte ak acıbaklanın ekim nöbetine dahil olarak kökleri aracılığı ile (yılda 18-25 kg/da) toprağı daha verimli hale getireceğini de belirttiler.

Prof. Dr. Adnan ORAK tarafından 1992 yılından buyana yürütülen çalışmalara ek olarak; 2017 yılından itibaren Arş. Gör. Dr. Hazım Serkan TENİKECİER’in de dahil olduğu çalışmalar neticesinde, kışlık özelliğe sahip yerli ve yabancı kökenli ak acıbakla genotiplerinde melezleme ve mutasyon ıslahı konusunda önemli gelişmeler sağlandı.

Ak acıbakla çalışmalarında, yem sanayinde soyaya olan bağımlılığı kısmen de olsa azaltmak amaçlanıyor. Çalışmalarda ayrıca, sahip olduğumuz ak acıbakla gen kaynaklarımızın da dahil olduğu yeni genotipler elde etmek ve ıslah çalışmaları sonunda elde edilecek ak acıbakla çeşitlerini üreticilerimizin hizmetine sunmak da hedefleniyor.