2019-12-04

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinden Romanya’da Temaslar

Balkan Üniversiteler Birliği toplantısı için Romanya’da Türklerin en çok yaşadığı bölge olan Köstence’de bulunan Ovidius Üniversitesinin daveti üzerine Trakya Bölgesindeki Üniversiteler olarak düzenlenen ziyaret kapsamında, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ile Üniversitemiz akademisyenlerinin de yer aldığı akademik heyet, Romanya’nın Köstence şehrinde bazı temaslarda bulundu.

Yükseköğrenimde işbirliği ve ortak diploma programlarının konuşulduğu ziyarette Üniversitemiz ile bünyesinde Türkoloji Bölümü bulunan Ovidius Üniversitesi arasında ikili işbirliği anlaşması da imzalandı. Anlaşmayı Ovidius Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Sorin RUGINA imzalarken, Üniversitemiz adına ise Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN anlaşmayı imzaladı. Açıklamada bulunan Rektör ŞAHİN, “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde göreve geldiğimiz bir yıllık süre zarfında Balkanlardaki sesimizi ve kendimizi daha iyi nasıl hissettiririz, oradaki sorunlara ya da çözüm odaklarına bir katkıda bulunabilir miyiz olgusuyla Tekirdağ’da Balkanlardaki kardeşlerimiz için üniversite sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bununla ilgili, YÖK ile irtibat sağlayarak Türkiye’de sadece iki üniversitede olan Balkan kontenjanı hakkını çok şükür Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi de kazanarak Balkan Kontenjanlı 3 üniversiteden biri olmuştur. Uluslararası öğrenci sayımızı bu sayede dört yıl sonunda 5000’e çıkarmayı hedefliyoruz. Fen Edebiyat Fakültemizde Balkan Dilleri Bölümü açmak için gerekli hazırlıkları tamamladık. Yine Aralık ayında Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği işbirliği ile Rumeli Tekirdağ Göç Çalıştayı yapmayı planlıyoruz.  Mevcut Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimizin yanı sıra Rumeli Araştırmaları Enstitüsü kurulum çalışmalarımız devam ediyor. 2020 yılı içerisinde KADEM ile ortaklaşa Uluslararası Rumeli Sempozyumu, bunun devamında da inşallah daha güzel çalışmaları hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

Rektör ŞAHİN ayrıca “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak Sağlık Bakanlığından Sağlık Turizmi Yetki Belgesi alan Trakya’da tek Üniversite Hastanesi’ne sahibiz. Bu sayede Araştırma ve Uygulama Hastanemiz Bölgemizde ve Balkanlarda sağlık alanında önemli bir üs konumuna gelmiştir” dedi.

Daha sonra Köstence Başkonsolosu Sulhi TURAN ziyaret edilerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Ardından Köstence’de bulunan Yunus Emre Enstitüsü’ne geçildi. Burada, Enstitü Müdür Vekili Seher KORUCU ile çeşitli istişarelerde bulunularak Üniversitemiz tanıtıldı.

Rektör ŞAHİN’e gezi esnasında Üniversitemiz Tıp Fakültesini temsilen NKÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Hilmi TOZKIR ile Üniversitemiz Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk ETİ ve Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezinde görevli Öğr. Gör. Nazlı Çağıl KÜÇÜKGÖKSEL eşlik etti.