2014-09-29

Tarım ve Kırsal Kalkınma Konulu Konferans

Bosna Hersek’ten Üniversitemiz Ziraat Fakültesi ile ikili işbirliği yapmak amacıyla gelen Saray Bosna Devlet Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Brka  “Tarım ve Kırsal Kalkınma” konulu konferans verdi.

Konferansa Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Trakya Üniversitesi 3. Dönem Rektörü Prof. Dr. Poyraz Ülger, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Saray Bosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr Zlatan Sarıç, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Konferans öncesinde konuşan Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, katılımcılara hoş geldiniz diyerek, ziraat alanında yapılacak işbirliğinin devam edeceğini belirtti.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu da konuşmasına Tarım ve Kırsal kalkınma konulu konferansın öğrencilere katkı sağlayacağını düşündüğünü ifade etti.

Üniversitemiz öğrencilerinin Balkanlardaki gelişmeler hakkında bilgi alarak kendilerini geliştirmelerine vesile olacağını düşündüğünü söyleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, konferansın başarılı geçmesini diledi.

Konferansta Saray Bosna Devlet Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uluslar arası İlişkilerden Sorumlu Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Brka, öncelikle Bosna Hersek’in konumu, iklim karakteristiği, idari yapısı hakkında bilgi verdi.  Tarım ülkesi olan Bosna Hersek’in Gayri Safi Milli Hâsılada tarımın payının düşük olduğunu belirten Brka, borçlar,  işsizlik ve Avrupa’daki krizden etkilenen tarım sektörünün sorunlarının rasyonel arazi kullanımı, teşvik edici devlet desteği, sulama imkânlarının arttırılması gibi başlıca önlemlerle çözülebileceğini söyledi.  Hayvancılığa Bosna Hersek’te son 5 yılda önem verildiğini dile getiren Brka, tüketilen etin %75’inin ithal edildiğini vurguladı. Brka, Bosna Hersek nüfusunun %61’inin kırsal alanda yaşamasına rağmen verimin diğer Avrupa Birliği’ne üye ülkelere kıyasla yetersiz olduğunu bu imajını ancak teknolojini geliştirerek, kaynakların verimli kullanarak ve pazar anlayışını geliştirerek değiştirebileceğini söyledi.

Konferansın ardından Ziraat Fakültesi Bilimsel Araştırmalardan Sorumlu Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Pakeza Drkenda, Saray Bosna Devlet Üniversitesi’nin tarihi geçmişini, üniversitenin şu anki durumunu anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Drkenda, 3-5 Ekim 2014 Saraybosna’da III. Adriyatik’ten Kafkaslara Geleneksel Gıdalar Sempozyumu gerçekleştirileceğini daha sonra ise haziranın ilk yarısında Balkan Hayvancılık Konferansı (Balnimalcon) toplantısının yapılmasının kararlaştırıldığını aktardı.  Drkenda, Mevlana ve Erasmus Anlaşmaları ile öğrenci personel değişim konuları hakkında ön anlaşma yapıldığını dile getirdi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu günün anısına Fakülte Dekanı Prof. Dr Zlatan Sarıç’a teşekkür plaketi takdim etti.