2019-03-02

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un Teşrifleriyle Tekirdağ NKÜ Trakya Tohum A.Ş Kuruldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un teşrifleriyle NKÜ Teknopark, Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Bölgesi’nin tüm Ticaret Borsaları ve tohumculuk firmalarının işbirliği ile “Tekirdağ NKÜ Trakya Tohum A.Ş.” nin kuruluşuna dair protokol imza töreni gerçekleştirildi.

Protokol öncesi konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, “Bugün burada aslında Türkiye’de ilk defa yapılacak olan Üniversite -sanayi iş birliği projesinin yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığımız Tüm Trakya’daki borsalarımızın Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve tüm Trakya’daki tohum şirketlerimizin ortaklığıyla kurulacak olan şirketin imza töreni için burada bulunmaktayız. Sayın Meclis Başkanımızın şeref verdiği bu toplantıda inşallah Türkiye’de yerli ve milli bir tohum şirketi kurulmuş olacak. Bu anlamda ülkemizin de destek verdiği Üniversite-Sanayi işbirliği önemli bir adım olacaktır. 11 Odalar ve Borsalar Birliğinin yer aldığı 30 tohumculuk firmasının ortak olduğu bu projenin NKÜTEKNOPARK’ta yer alacağı güzel bir şirket olacaktır.” dedi.

Protokole imza atan Tekirdağ Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman SARI konuşmasında “Bu bizim aslında bir hayalimiz. Allah bugüne nasip etti. Sayın Meclis Başkanımızın da uğurlu eli ile inşallah çok daha güzel yerlere götürmeye nasip etsin. Ticaret Borsaları olarak biz hep böyle bir projeyi hayata geçirmeyi arzu ettik. Zaten biz Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile birlikte çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Bu projemizin yurt dışında da örnekleri var. İnşallah bu proje ile milli ve yerli tohumculuk alanında ülkemize büyük katkılar sunarız.” sözlerine yer veriyor.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, “Üniversitemiz şehir ile iç içe birçok çalışma yürütmektedir. Bugün sevinçliyiz, Bugün Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Türkiye’deki ilk yerli ve milli tohum şirketini kurmak için bir araya geldik. Bu anlamda projeye emek veren tüm hocalarıma çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Kalkınma Ajansı Genel Sekreterime ve Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Başkanıma çok teşekkür ediyorum. Bugün gururluyuz. Meclis Başkanımızın da imza töreninde burada bulunmuş olması dolayısıyla mutluyuz. Mustafa ŞENTOP hocamızın Üniversitemiz üzerinde emeği çok büyük. İnşallah yeni teşebbüslerimizle sağlık, kültürel, tarım, hayvancılık ve bilim alanlarında gelişmeler devam edecek. Bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”  dedi.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, “Bu projenin Tekirdağ Bölgemizde hayata geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Üniversitelerin toplum ve devlet hayatında önemli bir yeri var. Üniversitelerin amacı bilim üretmek sonra bu ürettiği bilimi önce öğrencilere sonra kamuya ve topluma yaymaktır. Ülkemizde Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde üniversitelerin sayıları arttırıldı. Trakya Bölgesinde yer alan üniversitelere Rumeli ve Balkanlara yakın olması dolayısıyla akıncı üniversiteler misyonu yüklenmiştir. Bilim üretme anlamında bölgeye öncülük etme, oradaki gençlerin potansiyelinden yararlanarak özellikle üretimde kalitenin yükselmesinde öncülük etmesi ve iş birlikler sağlaması gerekmektedir. Akıncı misyonunu üstlenen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rumeli için, Balkanlar için önemli bir konuma sahiptir. Kurulacak olan Trakya Tohum A.Ş.’nin çalışmaları çok önemlidir. Tekirdağ bölgesi tohumculuk üssü olma yolunda büyük bir adım atmıştır. Hayırlı olmasını temenni ediyor. Projede emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Protokol imza töreni toplu fotoğraf çekimiyle noktalandı.