2014-03-31

Su Kaynakları Yönetimi ve Geleceğimiz Konulu Konferans

Üniversitemiz Biyosistem Topluluğu,  Dünya Su Günü etkinlikleri çerçevesinde su kullanımı alanında bilinç oluşturulması amacıyla konuşmacı olarak DSİ Eski Yöneticisi ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız’ın katıldığı Su Kaynakları Yönetimi ve Geleceğimiz konulu konferans düzenledi.

Konferansın açılışında konuşan Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nedim Yüksel, su alanında doğru bildiğimiz Türkiye’nin su zengini ülke olması ve gıda üretimi açısından kendine yeten bir ülke olduğu bilgilerin günümüzde geçerliliğini yitirdiğini açıkladı. Suyun korunmasına yönelik olarak pek çok kurumun ilgilendiğini belirten Yüksel, Dünyada nüfus artışı, sanayileşme ve tarımda su kullanımı başta olmak üzere su tüketiminin hızla artarak su kıtlığının yaşandığını söyledi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu ise açılışta gerçekleştirdiği konuşmasında “Dünya Su Günleri etkinlikleri çerçevesinde biz de öğrencilerimizi bilinçlendirme amacıyla bu günkü konferansı düzenledik. Bilgi dağarcığımızı bu anlamda arttıracağımızı düşünüyorum. Başta Biyosistem Topluluğu olmak üzere bu günkü konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, konferansta Dünyadaki su kaynaklarında eşitsiz dağılım olduğunu aktararak, insanlığın yerleşmek amacıyla su kaynakları çevresini tercih ettiğini ya da sahip oldukları kaynakları daha verimli kullandıklarını belirtti. Kuzey ülkelerinin su açısından yeterli kaynaklara sahip olduğunu belirtirken; güney ülkelerinin su açısından sıkıntı çektiğini söyleyen Yıldız,  “Kuzeyde su sanayi için kullanılıyorken; güneyde tarım için kullanılıyor” dedi. “ Dünyada %70 tarımsal alanda, %27 sanayi sektöründe ve %3 oranında evsel alanda su kullanılıyor” diyen Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, dünyadaki su kullanımı oranları hakkında bilgi verdi. Su kaynaklarının risk altında olduğunu dile getiren Yıldız, enerji, su ve gıda üretimi ilişkilerinin dikkate alınarak planlama yapılması gerektiğini vurduladı.

Konferansın sonunda Prof. Dr. Ahmet  İstanbulluoğlu Dursun Yıldız’a günün anısına teşekkür plaketi takdim etti.