2014-04-28

Namık Kemal Üniversitesi Çanakkale'de

Çanakkale Kara Savaşları’nın 99’uncu yıldönümü anma törenleri kapsamında, üniversite öğrencileri, izciler, askeri lise ve harpokulu öğrencilerinden oluşan yaklaşık 20 bin kişi ‘Ata’nın Yolunda 57’nci Alay Yürüyüşü’ne katıldı. Üniversitemizden de yaklaşık 70 kişilik öğrenci gurubu yürüyüşte üniversitemizi temsil etti.

Genelkurmay Başkanlığı, Çanakkale Valiliği, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü İzcilik Federasyonu ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) organizasyonunda düzenlenen Ata’nın Yolunda 57’nci Alay Yürüyüşü’ne katılanlar, Eceabat İlçesi’ne bağlı Kocadere Köyü’nde kamp kurdu. Yürüyüş öncesinde Türk Kızılayı ile Gelibolu 2’nci Kolordu Komutanlığı tarafından hazırlanan ve 99 yıl önce tümü şehit olan 57’nci alay askerlerinin son yediği yemek kırık buğday çorbası dağıtıldı. Etkinliğe katılan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da çorba kazanının başına geçip bir süreliğine çorba dağıttı.

Daha sonra Bakan Kılıç, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ve beraberindekiler, yürüyüşe katılan gençlerle birlikte, tıpkı 99 yıl önce 57’nci Alay askerlerinin yaptığı gibi sabah namazını kılıp yola çıktılar.

Bakan Kılıç’ın yanı sıra 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, Gelibolu 2’nci Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, 2’nci Kolordu Komutanlığı 18’inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin ve çok sayıda rütbeli asker de saat 06.00’yı gösterdiğinde, Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’na göndererek, "Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum" sözleriyle tarihe geçen o günü, 99 yıl sonra yeniden yaşatan yürüyüşe başladı.

Bakan Kılıç, "Çanakkale’de toplanmamızın sebebi kahraman 57’nci Alayımızın anısına yapılan yürüyüştür. Daha önce burada yaşanmış olan o birlikteliği, beraberliği tekrar bir arada hissedebilmek için bu yürüyüşü yapıyoruz" dedi. En önde atlı süvari birliklerinin yer aldığı yaklaşık 10 kilometrelik yürüyüş, 1.5 saatte tamamlanarak Conkbayırı’nda sona erdi.

"Dedeciğim Ben Geldim"

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü İzcilik Federasyonu’nun 6 bin 500 izcisiyle katıldığı yürüyüşte yavru kurtlar sırtlarında ’Dedeciğim ben geldim’ yazılı cepkenleriyle kilometreleri aştı. Saçlarına kına yakılan izciler, söylediği marşlarla yürüyüşe ayrı bir renk kattı. 10 kilometrelik yürüyüş sırasında patika kenarında koridor oluşturan bazı izciler üniversite öğrencilerini ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak selamladı.

Daha sonra üniversite öğrencilerimiz Şehitler Abidesini ziyaret ederek Çanakkale Savaşında şehit olan askerlerimiz için dualar ettiler.