2018-05-25

NKÜ Araştırma Hastanesinde İlk Kez Böbrek Nakli Ameliyatı Gerçekleştirildi

Böbrek yetmezliği teşhisi konan ve 3 yıl boyunca ilaç tedavisi gören, ancak iyileşmesinde gelişme sağlanamayan bir hastaya NKÜ Araştırma Hastanesinde ilk kez gerçekleşen bir ameliyatla böbrek nakli yapıldı.

Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve NKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ ve doku Nakli sorumlusu Prof.Dr.Mesut İzzet Titiz başkanlığındaki ekip tarafından Tekirdağ’daki ilk böbrek nakli gerçekleştirildi.

Nakledilen böbreğin vericiden alınması ve hastaya nakli süreçlerinde geniş bir ekip birlikte çalıştı. Ekipte Üroloji anabilim dalı başkanı Doç. Dr. Cenk Murat Yazıcı, üroloji Anabilim dalından Dr. Öğr. Üyesi Hacı Murat Akgül, Anestezi ve Reanimasyon Anabilim dalından Anabilim dalı başkanı Prof.Dr. Makbule Cavidan Arar, dr. Öğretim üyeleri Dr. Ayhan Şahin, Dr. Hatice Gül Sarıkaya, Nefroloji bilim dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Gülsüm Özkan ve ayrıca araştırma görevlileri ve hemşireler görev aldı.

Nakil kararı alındıktan sonra Babası Mustafa Aydın ile dokuları utyumlu olduğu tespit edilen Tekirdağ Süleymanpaşa’da ikamet eden Sefer Aydın isimli hasta, genel cerrahi işlemlerinin ardından başarılı geçen bir ameliyatla sağlığına kavuştu.

NKÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülsüm Özkan, böbrek hastası Sefer Aydın'ın durumunu yaklaşık 3 yıldır takip ettiklerini ve ameliyatının başarılı geçmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Doç. Dr. Gülsüm Özkan ayrıca “Türkiye'de böbrek yetmezliği sorunu yaşayan 80 bin civarında hasta bulunduğunu ve bugüne kadar ortalama 20 bin hastaya böbrek nakli yapıldığını belirterek "Yaklaşık 20 bin civarında da nakil listesinde bekleyen hasta var" dedi.

Doç. Dr. Özkan, pek çok böbrek hastasının diyaliz desteğiyle hayatlarına devam edebildiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu hastalar için böbrek nakli tam bir tedavi yöntemi. Diyaliz ile de hayatlarını devam ettirebiliyorlar ama böbreğin bütün fonksiyonlarını yerine koymak ancak bir vericiden sağlam bir böbrek alıp hasta kişiye takmakla mümkün oluyor. Ekibimizle bu nakil olayının ilkini gerçekleştirdik. Tekirdağ'daki diyaliz hastaları için çok güzel bir ümit kaynağı oldu bu ameliyat. Hastalarımız nakil için İstanbul'a gidiyorlardı. Şimdi kendi şehirlerinde, kendi hastanelerinde nakil olabilecekler. Bu anlamda bölgemizdeki tüm böbrek hastalarımızı hastanemize bekliyoruz."

NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek de araştırma hastanesinin sadece Tekirdağ'a değil tüm bölgeye hizmet ettiğini söyleyerek, hastanemizde günde 50 ile 60 arası ameliyat gerçekleştirildiğini ve vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini dile getirdi.

Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek konuşmasında, "Hastanemiz 2016 yılından beri hizmet vermektedir. Sadece Tekirdağ halkına değil Silivri'den, Keşan'dan da hasta gelmektedir. Günlük 2 bin 500 civarında hastaya hizmet vermekteyiz. Tekirdağ'da ilk kez böbrek nakli ameliyatı yapıldı. Bu bizi son derece memnun etmiştir. Özel ameliyatladır bunlar. Hastamız 43 yaşında, babası Mustafa Aydın tarafından böbrek verildi. Başarılı şekilde sonuç alınmıştır. İnşallah bundan sonra kuracağımız ekiple ve alt yapıyla diğer özel ameliyatları da sürdürmeyi düşünüyoruz. Amacımız halkımızın ihtiyaçlarını en iyi şekilde yerine getirmektir. Hastanemiz başhekimine ve tüm çalışanlarımıza  teşekkür ederim"

Hasta Sefer Aydın ise ameliyatın çok başarılı geçtiğini ve kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini söyleyerek "Hastanede dokuz gün süreyle yattım. Çok güzel bakıldım” dedi. Sefer Aydın organ bağışıyla ilgili olarak da halkımıza çağrıda bulunarak “Ölüm halinde böbreklerinizi veya herhangi bir organınızı bağışlamanızı istiyorum. Ülkemizde organ nakli bekleyen çok insan var. Sadece böbrek değil, kalp, karaciğer akciğer. Bu yüzden de ailelerin biraz daha bilinçli olması gerekiyor” dedi ve herkesin ikinci bir şansa ihtiyacı olduğunu vurguladı.