2018-11-29

NKÜ’de Vefatının 16. Yılında Alija İzzetbegovic Anıldı

Uluslararası öğrenciler, vefatının 16. yılında Alija İzzetbegovic’i Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde bir program ile andı.

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF)’na bağlı Tekirdağ Uluslararası Öğrenci Derneği (TUDER)’nin NKÜ Uluslararası Öğrenciler Topluluğu, Medeniyet ve Düşünce Topluluğu katkılarıyla düzenlediği etkinlik öğrencilerden yoğun ilgi gördü.

Gazeteci-Yazar İsmail Kılıçarslan’ın konuşmacı olarak katıldığı program Kuranı Kerim tilaveti ile başladı. TUDER tanıtım filmi gösteriminin ardından NKÜ Uluslararası Öğrenciler Topluluğu Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Vezir Harman gerçekleştirdiği açış konuşmasında “Alija İzzetbegovic, Bilge Kral diye bildiğimiz ve yakın tarihte yaşantısıyla, mücadelesiyle Müslümanlara örnek olmuş, önder olmuş büyük bir insan, büyük bir şahsiyettir. Alija İzzetbegovic ‘Yeryüzünün öğretmeni olmak istiyorsanız, gökyüzünün öğrencisi olmanız gerekir’ diyor. Bu biz Müslümanlar için elbette ki çok güzel bir ifade. Bize bu dünyada yaşamı da ölümü de anlamlı kılacak bir örnekliği kendi hayatlarında yaşamışlar. Alija İzzetbegovic’i Bilge Kral yapan, çektiği sıkıntılara karşı dirayetidir. ‘Eğer biz de zulmedersek, zulme karşı verdiğimiz mücadelenin ne önemi kalır’ diyecek kadar erdemli bir insandır. Müslüman’ı başkalarından farklı kılan ahlakıdır. Din, güzel ahlaktır ve onu yaşamak da terbiyedir. Müslüman hem ahlaklı, hem de terbiyeli bir insandır” dedi.

‘Alija İzzetbegovic’in Türkiye’ye Yazdığı Mektup’ adlı eserin okunmasının ardından Gazeteci-Yazar İsmail Kılıçarslan dinleyicilere bir konferans verdi. İsmail Kılıçarslan konuşmasında “Alija İzzetbegovic yaşamında seçilebilecek en zor yolları seçmiştir hep. Her zaman bir üçüncü yol vardır görüşüne sahipti. Doğunun tembelliği ve batının materyalizminin yerine üçüncü yol olarak İslam’ı seçti” dedi.

Kılıçarslan “Alija İzzetbegovic’i, Alija İzzetbegovic yapan kendisini bilmesinden çok düşmanını çok iyi tanımasıdır. İslam bilgisi, Hristiyanlık bilgisinden azdır. O coğrafyada yaşayan biri olarak bu aslında doğaldı. Bilgiye de hiçbir baraj, hiçbir engel koymadan açıktı. Bugün biz öyle miyiz? Ötekilerimiz var bizim. O ise Konfiçyüs’ten Marks’a kadar her bilgiye ve dünyaya açıklık esası sebebiyle arkadaşları arasında öne çıkarak önderlik sıfatını elde etti” diye konuştu.

Kılıçarslan, devamında “2. Dünya Savaşı’ndan sonra Sosyalist Yugoslavya Federal Devleti’nde Müslümanların baskılanan kimliğinin varlığını sürdürebilmesi için mücadeleye başladı ve Bosna Savaşı, daha doğrusu katliamı boyunca ve hayatının sonuna kadar bu mücadeleyi sürdürdüğünü görüyoruz” dedi.

Daha sonra “Saraybosna Savaşı başlamadan önce Alija İzzetbegovic’in haber vermesiyle Türkiye’nin başlattığı kampanya İslam dünyasına çok hızlı sirayet etti ve İslam dünyasını Bosna’ya doğru çok hızlı mobilize etti” diye konuştu.

Gazeteci-Yazar İsmail Kılıçarslan “Müslümanlar en çok kendi izzet ve şereflerine sahip çıkarsa var olabilir düşüncesindeydi. Ama bu, dünyaya açık bir lider olmasına engel değildi. Batılı dünya liderleriyle dostluklar kurmuştu” dedikten sonra İzzetbegovic’in yazar kimliğine de vurgu yaparak “20. yüzyılda büyük bir Müslüman yazardı. Kitapları olmasa bugün Bilge Kral diye kendisini anmayabilirdik” dedi.

Kılıçarslan son olarak “Alija İzzetbegovic ilkelerine bağlı bir liderdi. Adalet Alija’nın her şeyiydi” diyerek konuşmasını bitirdi.

Konferans sonunda NKÜ Genel Sekreter Yardımcısı Sedat Sümbül, Gazeteci-Yazar İsmail Kılıçarslan’a anı tabağı takdim etti. Program toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.