2018-03-14

NKÜ’de “Strüktür” Sergisi Açıldı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinin strüktür çalışmaları 12-21 Mart 2018 tarihlerinde Merkezi Derslikler Binası, Kütüphane giriş holünde bir sergi ile meraklılarına sunuldu.

Mimarlık Bölümü öğrencilerinin, bir yapının biçimini belirleyen ve onu ayakta tutan sistemler, yani strüktür üzerine yaptıkları ve Dr. Öğr. Üyesi Meltem Özçakı koordinatörlüğünde ürettikleri maket ve çizimleri kapsayan sergide öğrenciler, gündelik hayatlarında gördükleri tüm malzemeleri kullanma imkânına sahip olarak strüktür maketleri ürettiler. Çalışmalar bireysel ve grup çalışmaları şeklinde gerçekleşirken, öğrenciler maketlerin yapımında renkli ve farklı ebatlardaki kağıtlar, ip, balon, plastik kaşık ya da bıçak, kağıt tabak, tel, ahşap çubuklar, plastik ya da kağıt bardaklar, tel, ataç, mıknatıs, pinpon topu, pamuk, pipet, mandal ve karton gibi malzemeleri kullandılar.

Sergiyle ilgili açıklamada bulunan Dr. Öğr. Üyesi Meltem Özçakı, “Strüktür, aynı ya da birbiriyle ilişkili formların tekrarlanması ile meydana gelir. Doğada insan iskeleti, bal peteği gibi yapılar üzerinden bunu örneklemek olasıdır. Birim, sistem içindeki elemanların bir araya gelerek bütünü oluşturdukları en küçük ortak yapıdır. Birimler, belli bir düzen oluşturarak strüktürü meydana getirir” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Meltem Özçakı açıklamasında ayrıca “Çalışmada amaçlanan öğrencilerin maket yapım teknikleri konusunda deneyim kazanmaları, çevrelerinde yer alan her malzemenin maket malzemesi olarak kullanılabileceğini deneyimlemeleri, kullanılan malzemeye uygun birleştirme malzemeleri kullanmaları, strüktür kavramını farklı uygulamalar üzerinden gerçekleştirmeleridir.  Sergi gündelik hayatta kullanılan malzemelerin estetik bir değer kazanmasını da örneklemektedir” dedi.

Sergi 21 Mart 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilir.