2014-12-26

Karadeniz Havzalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetimi Modeli Projesi 3. Basın Konferansı

Avrupa Birliği Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı ve Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından desteklenen “Karadeniz Havzalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetimi Modeli (ILMM-BSE)” Projesi’nin 3. Basın Konferansını ve Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı Rektörlük Konferans Salonu’nda yapıldı.

“Karadeniz Deltalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetiminin Modellenmesi (ILMM-BSE)” Projesi kapsamında, projenin amaçlarını ve projeden elde edilen sonuçları kamuoyu ile paylaşmak amacıyla 8 kez düzenlenecek olan toplantılardan 3.’süne Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Ortak Araştırma Koordinatörü ve Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, proje hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. “Proje ve Proje Faaliyetleri” hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fatih Konukcu, proje ile yakından ilgili olan “Küresel Su Krizi, Türkiye ve Trakya Perspektifi” konusunu ele alan sunum gerçekleştirdi. Konukcu, Trakya Bölgesi’nde Marmara ve Ergene Havzaları olmak üzere toplam iki havza bulunduğunu; Ergene Havzasının kirliliği bakımından ciddi önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Karadeniz Havzalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetimi Modeli (ILMM-BSE) Projesinin genel amacının “Karadeniz deltalarında sürdürülebilir arazi  kullanımının sağlanmasına yönelik, yönetim araçlarının oluşturulması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fatih Konukcu projenin hedefleri arasında Avrupa’da yapılmış mevcut araştırma ve uygulamaları içeren entegre bir veri tabanı sistemi kurmak, hedeflenen deltalarda veya havzalarda arazi yönetimiyle  ilgili iletişim ve işbirliği fırsatı yakalamak, Karadeniz Havzasında bilim insanları, arazi kullananlar ve karar verici merciler arasında işbirliği imkanları ve ağları kurmak ile bir çevre eğitimi programı geliştirmek bulunduğunu aktardı.

Ortak Araştırma Koordinatörü Prof. Dr. Fatih Konukcu, Proje Eğitim Programları hakkında da bilgi vererek; eğitimlerin idari ve akademik dünya yanında, gelecek nesillere ve sivil toplum genelinde tanıtmak, proje çıktılarını katılımcılarla ve hedef kitleyle paylaşmak ve tüm Trakya genelinde proje hakkındaki farkındalığı yaratmayı amaçladığını bildirdi.

Toplantı, Karadeniz Havzalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetimi Modeli (ILMM-BSE)” Projesi Veri Yönetim Koordinatörü ve Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Albut’un “ ILMM-BSE Projesi Kapsamında Entegre Yönetim Sistemi” konulu sunumuyla devam etti. Prof. Dr. Selçuk Albut, Entegre Yönetim Sistemlerinin, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Yönetim Bilgi Sistemleri ile ihtiyaçlarının karşılanmadığı, çok yüklü veri ve işlem gerektiren durumlarda kullanılan bir sistem olduğunu belirterek, arazi kullanım yönetiminin modellenmesi, ortak ülkeler arasında veri akışının sağlanması ve verilerin depolanması amacıyla proje kapsamında Üniversitemizde kurulan Entegre Yönetim Sistemi kullanıldığını aktardı.