2015-05-11

II. Bitkisel Yağ Kongresi Üniversitemizde Gerçekleştirildi

Ulusal düzeyde ikincisi düzenlenen, ülke çapında bitkisel yağ bilimi ve teknolojileri alanında gerçekleştirilen en büyük organizasyon olma özelliğini taşıyan YABİTED II. Bitkisel Yağ Kongresi, 7-9 Mayıs 2015 tarihleri arasında Üniversitemiz Rektörlük Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Yoğun katılımın olduğu kongrede, açılış konuşmaları; Yağ Bilimi ve Teknolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Aziz Tekin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ve Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu tarafından yapıldı.

Kongre konuları bitkisel yağ hammaddeleri, bitkisel yağ üretim teknolojileri, rafinasyon ve modifikasyon teknolojileri, margarin, zeytinyağı, oksidasyon, yağ biyoaktif bileşenleri, beslenme, atık ve yan ürün değerlendirme, kalite kontrol ve yasal düzenlemelerden oluştu.

Düzenlenen II. Bitkisel Yağ Kongresi'nde bitkisel yağlar konusuyla ilgili sanayici, kamu çalışanı ve araştırmacıların, bilimsel bir platformda bir araya getirilmesi sağlandı. Üniversite-Sektör-Kamu el ele sloganı kullanılan kongre ile bitkisel yağlarla ilgili güncel sorunlara çözüm aranması ve toplumun bilinçlendirilmesi, yağlı tohum ve yağlı meyve ile sıvı yağ ve margarin üretimi, tüketimi ve ticareti ile ilgili sorunların tartışılması ve kalitenin korunmasına katkıda bulunulması amaç edinildi.

Kongrede ülkemizin çeşitli üniversitelerinden çok sayıda akademisyen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanları, bitkisel yağ sanayisinin yönetici ve çalışanları ile başkanlar düzeyinde Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD), Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) ve Zeytin Dostu Derneği olmak üzere 250’yi aşkın katılımcı yer aldı. Açılış sunularına ilaveten, 8 ayrı oturumda gerçekleştirilen kongrede 32 sözlü bildiri sunulurken, 150 poster bildiri panolarda yer aldı.

Kongrenin birinci gününde gerçekleştirilen “Ulusal ve Uluslararası Düzenlemelerde Bitkisel Yağlar” konulu panelde ise, son dönemde yapılan yasal düzenlemeler konunun tüm paydaşlarıyla değerlendirildi.

Kongre kapsamında sunulan bildirilerin yer aldığı ve gerek akademik çevrelerin gerekse bitkisel yağ sektörünün bilgi kaynağı olarak kullanabileceği bildiri kitabı yayınlandı.