2020-08-07

NKÜ’nün Somalili Yüksek Lisans Öğrencilerinden Domates Üretiminde Türkiye Rekoru

Yüksek lisans öğrenimlerine Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü'nde devam etmekte olan Somalili öğrenciler tez çalışmaları kapsamında yetiştirmiş oldukları domateslerin ağırlıkları konusunda Türkiye rekoruna imza attılar.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin Somali’den gelen Uluslararası Öğrencileri Abubakar Mohamud OSMAN, Abdirizak Sh Mohamed HASSAN ve Mohamed Hussein SANEİ, hidroponik kültürle ilgili araştırmalarını pandemi nedeniyle süre gelen olumsuzluklara rağmen danışmanları Prof. Dr. Servet VARIŞ eşliğinde Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nün dördüncü serasında sürdürüyor.

Somalili Yüksek Lisans öğrencilerinden, 'Perlit, ponza ve cocopeatte, farklı besin çözeltileriyle yetiştirilen salata çeşitlerinde, gelişme ve verimin karşılaştırılması' adlı araştırmasını bitiren Abubakar Mohamud OSMAN, Yüksek Lisans tezini yazma aşamasında bulunuyor.

Abdirizak Sh Mohamed HASSAN ise 'Farklı kök ortamı ve gübrelerin, soğuk serada yetiştirilen domates çeşitlerinde gelişme ve verime etkisi' konusundaki Yüksek Lisans araştırmasında hasat döneminde bulunuyor.

Mohamed Hussein SANEİ de 'Soğuk serada, perlitte yetiştirilen domates çeşitlerinde, meyvelere, farklı dozlarda kalsiyum nitrat ve kalsiyum klorür püskürtmenin, çiçek burnu çürüklüğü ve çatlamaya etkisi' isimli Yüksek Lisans araştırmasında domates hasadına başlamış bulunuyor.

SANEİ ayrıca Perlitte yetiştirdiği Brandywine etli (beefsteak) sırık domates çeşidinde 1130 gramlık domates meyvesi elde ederek Türkiye rekorunu kırdı. Daha önceki rekorlar ise 2011'de Prof. Dr. Servet VARIŞ'ın yetiştirdiği 750 gramlık meyve olan pembe sırık domates ve 2015'de Bilecikli yetiştirici Mesut AVCI'nın yetiştirdiği 1100 gramlık meyve olan pembe domates.

Somalili Yüksek Lisans öğrencilerinin çalışma konularını tanıttığı videoları izlemek için aşağıdaki linklere tıklayınız.

Abdirizak Sh Mohamed HASSAN                                    Abubakar Mohamud OSMAN

Somali                                                                             Somali

Yüksek Lisans Öğrencisi                                                 Yüksek Lisans Öğrencisi

https://youtu.be/BY7rBGKUuUY                                      https://youtu.be/_c1a9wrSZ98