2015-12-11

Bağımsız Denetimin Dünü, Bugünü ve Yarını Paneli

Üniversitemiz Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi, İ.İ.B.F. Maliye Bölümü ve İstanbul Bağımsız Denetçiler Derneği işbirliğinde  “Bağımsız Denetimin Dünü, Bugünü ve Yarını” isimli panel düzenlendi.

Panel İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesinden Prof. Dr. Mehmet Erkan’ın moderatörlüğünde Trakya Üniversitesinden Prof. Dr. Kıymet Tunca Çalıyurt, Namık Kemal Üniversitesinden Prof. Dr. Oğuzhan Aydemir ve İstanbul Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı Osman Ergun Tamur’un panelist olarak katılımı ile gerçekleştirildi. Panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Genel Sekreter Tekin Yenigün, İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Işık, Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Çetin, Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hakan Cavlak, İ.İ.B.F. Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Durmuş Çağrı Yıldırım, Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Sarısoy, Çalışma Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Davuthan Günaydın, Vergi Dairesi Grup Başkanları Mustafa Çelik ve Şenol Gelen, Meslek Odaları Başkan ve Üyeleri, çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katıldı.

İlk olarak Prof. Dr. M. İhsan Soysal günün anlam ve öneminin yanı sıra bağımsız denetim konusunda kısa bir bilgi vererek açılış konuşmalarını tamamladı. İkinci olarak açılış konuşmasında Prof. Dr. Abdulkadir Işık Maliye Bölümünün yapısı, faaliyetleri ve gelişimi hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra vergi denetimi ve bağımsız denetime ilişkin bazı açıklamalarda bulundu. Işık bu tür etkinliklerin önemine vurgu yaparak bağımsız denetimin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Osman Ergun Tamur bağımsız denetim ve faydaları, nasıl bağımsız denetçi olunacağı, bağımsız denetime tabi şirketler, bağımsız denetim teknikleri ve bağımsız denetçilerin dikkat etmesi gereken hususları ele aldı. Prof. Dr. Kıymet Tunca Çalıyurt Kurumsal Yönetim, Yolsuzluk, Etik ve Sosyal Sorumluluk konusunda bilgi vererek bağımsız denetim ve denetçilik konusunda Türkiye’de yaşanan sorunlar ve gelişimler hakkında bilgi ve deneyimlerini aktardı. Prof. Dr. Oğuzhan Aydemir ise denetim ve bağımsız denetimin tarihçesini ele aldıktan sonra dünyada yaşanan işletme ve denetim skandalları hakkında değerlendirmeler yaptı. Ayrıca, bağımsız denetimde yaşanan sorunlar ve değişimler hakkında bilgi verdikten sonra bağımsız denetimin geleceğine yönelik açıklamalarda bulundu.

Panel katılımcılara teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından sona erdi.