2017-05-23

AB Destekli “Eğitiliyorum, Öğreniyorum, Kayıtlı Çalışıyorum” Projesi Kapsamında Trakya Bölgesinden Bir Heyet İspanya ve Portekiz’de İncelemelerde Bulunuldu

Üniversitemiz Çorlu Meslek Yüksekokulu ile Trakya Kalkınma Ajansı ortaklığında AB Desteğiyle yürütülen “Eğitiliyorum, Öğreniyorum, Kayıtlı Çalışıyorum” projesi metodoloji geliştirme faaliyeti kapsamında Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İhsan Soysal, Çorlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. Tuncay Gümüş, Çerkezköy Ticaret Odası Başkanı Süleyman Kozuva, Kırklareli Ticaret Odası Meclis Üyesi Hidayet Gürer, Tekirdağ Ticaret Odası Meclis Üyesi Galip Öge, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ile Kalkınma Ajansından Birim Yöneticileri Berkay Habiboğlu ile Yetkin Özer İspanya ve Portekiz’de incelemelerde bulundu.

İlk olarak Barselona çevresini ekonomik gelişimine katkıda bulunan, istihdam ve çeşitlendirilmiş yerel ekonomi için politikalar geliştiren Barceleno Activa ziyaret edildi. İkinci olarak Katalunya bölgesi yönetimine bağlı olarak çalışan kamu istihdam kurumu olan hizmetleri açısından İŞKUR’a benzeyen SOC (Servei d’Ocupacio de Catalunya) ziyeret edildi. Burada herkesin eşit şartlarda çalışma imkanları ve firmaların rekabet gücünün nasıl artırılması gerektiği ile ilgili görüş alış verişinde bulunuldu. Barceleno’da üçüncü resmi ziyaret ACCIO (Invest in Catalunya) gerçekleştirildi. Burada incelemelerde bulunan heyet ile Firma rekabetleri ile firmaların yeniliğe teşvik edilmesi, firmalar ile stratejik sektörler arasındaki bağlantının kurulması, firmaların uluslararası aktörlerle kuracağı bağların desteklenmesi, teknolojik yenilikler, kuluçka merkezlerinin oluşturulması ve yatırım alanlarının geliştirilmesi ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Heyet  Madrid’e geçerek Türk İspanyol Resmi Sanayi ve Ticaret Odasına resmi ziyarette bulundu. Türk ve İspanyol özel sektörünün birbirini daha yakından tanımasına imkan verecek platformların oluşturulması, Türk İspanyol firmaları arasındaki işbirliği imkanlarının geliştirilmesi için  neler yapılabileceği hakkında görüş alışverişinde bulundu. Ayrıca heyetimiz tarafından Trakya Bölgesi sanayi ve tarımı hakkında bilgiler verildi.

Heyet Portekiz’in Lizbon şehrinde ise; Directorate-General for Employment and Labour Rekatşons/Direccao Geral do Emprrego e das Relaçoes de Trabalho(DGERT) ziyaret etti. İş Güvenliği ve Sosyal Güvenlik, meslek ve iş ilişkileri, çalışma koşulları, mesleki eğitim, eğitim sağlayıcıların sertifikasyonu hakkında görüş alış verişinde bulunuldu. Daha sonra, Instituto do Emprego e Formacao Profissional ziyaret edilerek, işsizlikle mücadele, mesleki eğitim dahil olmak üzere aktif istihdam politikaları üzerinde görüşüldü.

Yeni istihdam yaratılması için politikalar tartışıldı. Heyet son olarak INOVISA ziyaretinde bulunuldu. Lizbon Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından akademik, araştırmacı ve öğrencilerin iş fikirlerini teşvik amacıyla kurulan kurumda, ilgili alanda yenilik ve girişimciliği nasıl destekledikleri hakkında bilgiler verildi. Ayrıca Akademik, bilimsel bilgi ve girişimcilik arasında kurulan  network ağı hakkında bilgilendirildi.