2016-05-13

11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü Kutlandı

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi, bu yıl 8.'si gerçekleştirilen Bitki Islahçıları Günü toplantısına ev sahipliği yaptı.

Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantı Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı ve temsilcileri, Bitki Islahçıları Altbirliği Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, meslek odaları temsilcileri, akademisyenler, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi ve diğer 10 Ziraat Fakültesi’nden gelen akademisyen ve öğrencilerin katılımı ile başladı.

Her yıl geleneksel olarak kutlanan Bitki Islahçıları Gününün  8’incisi  ilk kez Ankara dışında Üniversitemizde kutlandı. Bitki Islahçıları Altbirliği Başkanı Doç.Dr. Yalçın Kaya’nın sunuş konuşmasından sonra Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Dr. Yıldıray Gencer Türkiye tohumculuğunun önemini ve Dünya tohumculuğunda yerini, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu ise Türkiye`nin bitki çeşitliliği, özellikle büyük önem taşıyan tohumculukta, yerel çeşitler ve yabani akrabalarının bitki ıslahında kullanılmaları çalışmaları çok önem arz ettiğini söyledi.

Açılış konuşmalarından sonra Türkiye tohumculuğunda AR-GE konulu panel Prof.Dr. Fahri Altay’ın oturum başkanlığında başladı. Prof.Dr. Fahri Altay’ın açılış konuşmasından sonra panelistlere söz verildi.

İlk konuşmacı BİSAB Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi Eser tarımda AR-GE’nin felsefesi ve metodolojisi, yönetimi, finansmanı, dar boğazları ve bugün geldiğimiz noktadaki durumu, AR-GE’nin ne olup ne olmadığı konusunda açıklamalar yaptı.

İkinci konuşmacı Akdeniz Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mete Kümeağaç, Türkiye tohumculuğunda yasal merhaleleri açıkladı. Kümeağaç,Türkiye’deki mevcut üretim ve pazar durumu hakkında açıklamalar yaptı ve yeni bir kuruluş olan Uluslararası Tohumcular Birliği ECOSA’nın yapısı, işleyişi ve hedefleri hakkında bilgi verdi.

Üçüncü konuşmacı Smyrna Tohumculuktan Mehmet Hüsmenoğlu, Ege Bölgesi özelinde Türkiye tohumculuğu özel sektörünün bugünkü durumu konusunda açıklamalar yaptı.

Panelistlere BİSAB tarafından hazırlanan plaket ve tohumculukta başarılı sektör temsilcilerine ödüller verildi. Türkiye’nin değişik Üniversitelerinden gelen 10 Ziraat Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerine günün anısına hediyeler verildi. Ayrıca, tüm katılımcılara BİSAB’ın hazırlattığı çanta ile tohumculukla ilgili kitaplar ve BİSAB’ı tanıtan dokumanlar verildi.  Toplantı BİSAB’ın geleneksel yemeği ile sonlandı.