2019-03-23

Üniversitemizde Nevruz Coşkusu

Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı, Üniversitemiz tarafından düzenlenen “Hoşgeldin Bahar” etkinliği ile Spor Kompleksi önünde coşkuyla kutlandı.
Katılımın oldukça yoğun olduğu programda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent EKER, Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Yılmaz ÇAKICI, akademisyenler ile öğrenciler bir araya geldi.
Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğr. Gör. A. Alev DİRER AKHAN, “Türk Tarihinde ve Kültüründe Nevruz” konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Öğr. Gör. AKHAN “Nevruz, Orta Asya’dan Balkanlara uzanan geniş bir coğrafya üzerinde yaşayan Türk topluluklarının yaygın olarak kutladığı bir bahar bayramıdır. Nevruz, Uygur’u, Türkmen’i, Azeri’yi, Kazak’ı, Kırgız’ı, Anadolu Türk’ünü, Balkan Türk’ünü coşkusuyla ve renkleriyle ortak bir kültürün etrafında birleştiren yeni bir günün ya da yeni bir yılın başlangıcının kutlanmasıdır.” sözlerine yer verdi.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, gerçekleştirdiği konuşmasında nevruzun dostluk ve kardeşlik bayramı olduğunu ifade ederek, 'Nevruz bolluk ve bereketi müjdeliyor. Nevruz Türk milletini birbirine bağlayan ve kenetleyen önemli bir değerdir. Atalarımız yeni bir hayat, yeni bir başlangıç dedikleri bu tarihi günü aynı zamanda Ergenekon'dan çıkış bayramı olarak da kutlamışlardır' şeklinde konuştu.
Okçuluk Topluluğu Koordinatörü Mehmet ŞİMŞEK ve Kemanger (keman yay ustası) Tuncay KESKİN, böyle özel bir günün kutlanmasında verdiği destekten dolayı Rektör ŞAHİN’e Türk tarihinde büyük anlamı ve yeri olan menzil oku hediye etti.
Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN konuşmalarının ardından demir dövüp, öğrencilerle birlikte ok attı. Rektör ŞAHİN ve Üniversite personeli tarafından öğrencilere pilav ayran dağıtıldı.
Nevruz Programı kapsamında uçurtma şenliği düzenlendi. Öğrencilerin uçurtmalarını gökyüzüne buluşturması renkli görüntülere sahne olurken, programda güreş müsabakaları gibi Türk kültürünün geleneksel sporlarına da yer verildi. Üniversitemiz Güreş Topluluğu öğrencileri tarafından düzenlenen müsabakalarda pehlivanlar kıyasıya yarıştı.
Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Okçuluk Topluluğu gerçekleştirdiği gösteri ile okçuluk sporunun farklı tekniklerini sundular. Yaya okçuluk gösterisi ve atlı okçuluk gösterisi izleyiciler tarafından ilgiyle takip edilirken Muhasebe Topluluğu Başkanı Osman BEDİR, kahramanlık türküleri ile gösterilere eşlik etti.
Üniversitemiz Halk Oyunları Topluluğu tarafından sergilenen halk oyunları seyircilerden büyük alkış topladı.
Tüm gün süren programda popdan rocka, metalden Türk Halk Müziğine kadar geniş bir yelpazede Üniversitemiz öğrencileri tarafından kurulan müzik grupları mini konserlerini sundular.
Centilmenliğin ön plana çıktığı müsabakalarda öğrenciler böyle önemli bir günde bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadılar.