2014-12-05

Önce Dinle Konulu Konferans

Mevlana'nın Vuslat Yıldönümü Anma Programı çerçevesinde Üniversitemiz Medeniyet ve Düşünce Topluluğu,  Araştırmacı-Yazar Hasan Gümüş’ün konuşmacı olarak katıldığı konferans düzenledi.

Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Önce Dinle” isimli konferansa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek,  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şefik Kurultay, Genel Sekreter Tekin Yenigün, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Araştırmacı Yazar Hasan Gümüş konferansa “Namık Kemal Üniversitesi Medeniyet ve Düşünce Topluluğu üyesi arkadaşlarımız, düşünce alemimizin zirve şahsiyetlerinden Hz. Mevlana’yı anma programı ile isimlerine uygun bir vefa örneği gösterdiler.” diyerek teşekkür etti.

Gümüş, “ Vuslatının 700. Yılı dolayısıyla UNESCO 1973 yılını “Mevlana Yılı” olarak ilan etmesi ile tüm dünyada anıldı.  Daha sonra da 2000 yılını da UNESCO “Mevlana Yılı” olarak ilan etti.” diyerek UNESCO tarihinde iki defa bir şahsiyeti anma yılı olarak kabul edilmesinin bir ilk olduğuna dikkat çekti.

Başta Amerika olmak üzere tüm dünyada Hz. Mevlana’nın şiirlerinin en çok satan kitaplar arasında yer aldığını belirten Hasan Gümüş, bu gün dünya çapında en fazla tartışılan dört isimden birinin Hz. Mevlana olduğunu aktardı.

Konferansta Haz Mevlana’nın hayatı, fikirleri ve yaşadığı coğrafya hakkında bilgi veren Gümüş, Mevlana’nın en önemli eseri Mesnevi den parçalar aktardı. Dinlemenin önemine değinen Gümüş, “Az konuş ve dinle diyor Mevlana. Tasavvufun insanı tebliğ etme metodlarından biri az konuşmak ve dinlemektir.” dedi.

Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek, günün anısına Araştırmacı Yazar Hasan Gümüş’e günün anısına teşekkür plaketi takdim etti.