2015-05-21

Çanakkale ve 57. Alay Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemiz Tekirdağ 57. Alay Öğrenci Topluluğu tarafından "Çanakkale ve 57. Alay" konulu konferans düzenlendi.

Ziraat Fakültesi Konferans Salonu' nda gerçekleştirilen etkinliğe Üniversitemiz Rektör V.   Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Araştırmacı- Tarihçi ve 57.Alay Komite Başkanı Hikmet Selim Yılmaz ile Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Tekirdağ 57. Alay' ın Çanakkale' deki öneminden bahsederek, öğrencilere bu bilincin güçlenerek yeni kuşaklara aktarılması hususunda onlara büyük görevler düştüğünü, 57. Alay öğrenci topluluğumuzun kurulmasıyla da bu bilinci bir nebze daha güçlendirmeyi başardığımızı vurguladı. Soysal, " 57. Alay,  öğrencilerimize öğretilmesi ve vatandaşlarımıza hatırlatılması gereken bir olgudur. Bu yıl Çanakkale Zaferi' nin 100. yılı etkinlikleri kapsamında birçok gezi ve anma günü gerçekleştirildi. 57. Alay' ı kuran öğrenci topluluğumuz ile bu bilinç sürekli olarak canlı tutulmaya çalışılacaktır. Öğrencilerimizin teorik eğitimlerini almalarının yanı sıra sosyal ve kültürel becerilerini zenginleştirmeleri için çeşitli fırsatlar sunmaya devam ediyoruz. Bu konferans da onlardan biridir. " diyerek sözü Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Araş. Gör. Elif Baksı' ya bıraktı.

Baksı konuşmasında, Çanakkale Savaşı hakkında bilgi vererek, yakın geçmişimizde yaşanan tarihi olaylar ile ilgili paylaşımlarda bulundu. "Çanakkale stratejik konumu gereği Avrupa ülkeleri tarafından büyük önem arz etmekteydi, zaferin kazanılması ile büyük bir tarih yazan Türk Askeri tüm dünyayı şaşırtmayı başarmıştır" dedi.

Araştırmacı-Tarihçi ve aynı zamanda 57.Alay Komite Başkanı Hikmet Selim Yılmaz konuşmasında, "Çanakkale' de elde ettiğimiz zafer ile bizler dünyanın ezberini bozduk. Balkan Savaşlarında yenik düşen Türk askeri, ekonomik, askeri alanda güçlü itilaf devletlerine karşı savaşacaktı. Tüm dünya onların kazanacağına inanıyordu. Fakat Mehmetçik düşman askerini gördüğü ilk andan itibaren Çanakkale' yi teslim etmeyeceğini anladı. Bizlerin,  şanlı ecdadımızın torunları olarak Çanakkale' yi yeniden canlandırmamız gerekiyor. Bizlerin görevi bu şanlı tarihimizi canlı, coşkulu yaşamak ve yaşatmaktır" dedi.

Konferansın sonunda katılımcılara, Çanakkale Savaşı' nda görev alan 57. Piyade Alayı'nın ilk komutanı olan Hüseyin Avni'nin torunu, Hüseyin Naci Bintuğ ile yapılan röportaj izletildi.

Konferansın ardından Çanakkale Savaşları' nda kullanılan çeşitli materyallerin yer aldığı serginin açılışı yapılarak katılımcılar tarafından ziyaret edildi.