2015-03-05

“Uluslararası Balkan ve Göç Sempozyumu” Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Başladı



Balkan Savaşları’nın 100. Yılı dolayısıyla gerçekleştirilen kongrelerin devamı olan ve iki gün sürecek olan “Uluslararası Balkan ve Göç Sempozyumu” Üniversitemiz ev sahipliğinde başladı.

Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumun açılış törenine Tekirdağ Vali V. Aydın Tetikoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek,  Süleymanpaşa Belediye Başkan V. Mustafa Özdemir, Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı, ulusal ve uluslararası araştırmacılar, kurum ve kuruluşların temsilcileri, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan, Üniversitemiz, Süleymanpaşa Belediyesi ile Balkan Federasyonu tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyum “Balkan Savaşları ve Göç” Konulu belgesel gösterimi ile devam etti.

Sempozyumun açılışında konuşan Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Efe, araştırmacıların başlıca görevinin Balkan Savaşları öncesi ve sonrasının bilinmeyenlerini ortaya koymak olduğunu belirterek, sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Rumeli ve Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı, “Ecdadımızın 500 yıl hüküm sürdüğü, 500 yıllık zamanda da huzurun, barışın olduğu coğrafyadan milliyetçilik akımları ile ecdadımızın yerlerinden edilmesiyle başlayan acı durmadı. Bu durum, günümüzde de devam etmektedir. Balkan Savaşları öncesi ve sonrası Balkanlarda neler yaşandığını çok iyi öğrenmek zorundayız. Geçmişte neler yaşandığını bilmez isek yarınlara güvenle bakamayız” dedi.

Süleymanpaşa Belediye Başkan V. Mustafa Özdemir ise açılış töreninde gerçekleştirdiği konuşmasında, Balkan coğrafyası son yüz yılını acı ile geçirmiş bir coğrafya. Geçmişte pek çok acı yaşanmış olabilir; ancak artık Balkanlardaki kardeşlerimiz ile kurduğumuz dostluk bağları ve çeşitli faaliyetler ile uyum içerisinde yaşamaya başladık.

“Milletlerin zihinlerinde öyle kavramlar ve mekânlar vardır ki, hafızalarını da silseniz asla unutulmaz. Milletimiz için “Balkanlar” da öyledir. Türkiye’de bu kelimeyi duyup da içinde bir kıpırtı olmayan yok gibidir. Şu an bizden uzakmış gibi görünse de, bu belde kalbimiz kadar yakın ve bizdendir.” Sözleriyle konuşmasına başlayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek,  “Balkanlar ve Göç” konulu bu sempozyumuna üniversitemizin ev sahipliği yapmasının çok anlamlı olduğunu kaydetti. İçinde bulunduğumuz coğrafyanın Osmanlı Türklerinin Rumeli'ye gelişi ve Balkanlar'a geçişi bakımından oldukça önemli bir alan olduğunu belirten Rektör Şimşek, “Ev sahipliğini yapmaktan guru duyduğumuz bu sempozyum vesilesiyle; geçmişe ait kültürel ve tarihi bağlarımızı, bölgede bıraktığımız nüfus ve diğer varlıklarımızı unutmadığımızı ve yaşanmış acıları en derin duygularla paylaştığımızı bir kez daha belirtmek isterim” dedi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise sempozyumun açılışında gerçekleştirdiği konuşmasında Tekirdağ’ın Avrupa’ya açılan kapısı olcağını belirterek Balkanlar ve Göç Uluslar arası Sempozyumu’nun Tekirdağ’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Albayrak, Başta Üniversitemiz olmak üzere Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Tekirdağ Vali V. Aydın Tetikoğlu, “Biz, Balkanlara, Avrupa içlerine ve güneye hükmeden bir millet olarak, hiçbir zaman işgal ettiğimiz coğrafyayı sömürmemişiz. Sömürmediğimiz gibi Anadolu’dan oralara medeniyet ve yardım da götürmüşüz.” diyerek, Balkanlarda yaşanan göçün yaşattığı sıkıntıya dikkat çekti.

Açılış konuşmalarının ardından Tekirdağ Vali V. “Uluslararası Balkan Savaşları ve Göç Sempozyumu”nun gerçekleşmesinde emeği geçenlere günün anısına teşekkür plaketi takdim etti.

Plaket töreninin ardından Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dilber Yıldız tarafından hazırlanan defile ile devam etti. Yaklaşık 100-150 yıl önce Rumeli’de el tezgahında dokunmuş göyneklerin modernize edildiği bölgeye ait motif ve el oyası yazmalarla hazırlanan defileye katılımcıların ilgisi büyük oldu.

Program, “Uluslar arası Balkanlar ve Göç” Sempozyumunun ilk oturumu ile devam etti. Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Nişancı başkanlığında gerçekleşen oturumda Araştırmacı Tarihçi Yazar Mehmet Serez, “Tekirdağ ve Çevresinde Mübadele ile Gelenler” konusunu anlatırken; Yunanistan İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, “Balkanlarda Kalan Türk Toplumlarında Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının Son Durumu ve Sorunları” konusuna sunumunda yer verdi. Birinci Oturumda Makedonya’dan katılan Prof. Dr. Adnan Kahil, “ Göçlerin Ardından Makedonya’da Osmanlı Eserleri” konusunu aktarırken;  Yunanistan Gümülcine Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Mollaisa ise “Gümülcine 1933 Şehir Planı ve Vakıf Arazileri” konusuna sunumunda yer verdi.