2016-11-10

Üniversitemizde 10 Kasım Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma Töreni Gerçekleşti



Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma programı Rektörlük Binası önünde bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni ile başladı. Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Prof. Dr. Şefik Kurultay ve Prof. Dr. İsmail Yılmaz, akademik ve idari personeli ile öğrencilerin katıldığı program kapsamında Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Atatürk Anıtı’na Üniversitemizin çelengini sundu, daha sonra 9.05’te 2 dakikalık Saygı Duruşu esnasında Bayrağımız yarıya indirildi. Çelenk sunma töreninin ardından Rektörlük Fuaye alanda açılan Atatürk Fotoğrafları Sergisi gezildi. Akademisyenler ve öğrencilerin büyük ilgiyle takip ettiği sergi sonrasında Rektörlük Konferans Salonu’na geçildi.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Aydın “Atatürk ve Bilim” konulu konferans verdi. Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Aydın, “Çoğumuz Mustafa Kemal Atatürk’ü çok büyük bir komutan, siyaset ve devlet adamı olarak biliriz. Ancak Atatürk’ün entelektüel bir insan olduğunu çok dile getirmeyiz. Atatürk’ün Çankaya Kütüphanesi’nde 10 bin civarında kitabı olduğunu, bu kitapların yaklaşık 4 bin tanesini okuduğunu, yalnızca okumakla kalmayıp altlarını çizdiğini, notlar aldığını biliyoruz.” sözlerine yer verdi.  Aydın Atatürk’ün 4 Mart 1923 yılında öğretmenlere hitaben gerçekleştirdiği konuşmasını hatırlatarak “Memleketimizi, toplumumuzu gerçek hedefe, mutluluk hedefine ulaştırmak için iki orduya ihtiyaç vardır. Biri vatanın hayatını kurtaran asker ordusu, diğeri milletin geleceğini yoğuran irfan ordusu. Bu iki ordunun her ikisi de kıymetlidir, yücedir, verimlidir, saygıdeğerdir; Ancak bir millet ilim, anlayış ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin o zaferlerin devamlı sonuçlar vermesi ancak irfan (bilmek, anlamak) ordusuyla geçerlidir.” dedi. Doç. Dr. Veli Aydın Atatürk’ün bilime verdiği önemi hemen her sözünde dile getirdiğini ifade etti.

Konferans sonunda Prof. Dr. Şefik Kurultay, sunumundan dolayı Doç. Dr. Veli Aydın’ı tebrik ederek; günün anısına hediye takdiminde bulundu.