2019-02-26

Üniversitemiz Mevlana Projesi Ülke Odaklı Proje Çağrısı ile Türkiye Pakistan Projeleri Arasında Yer Aldı



YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ, Yeni YÖK tarafından, Proje Tabanlı Mevlana Değişim Programı kapsamında ilk kez 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında Ülke Odaklı Proje Çağrısı ile "Türkiye-Pakistan Projeleri" yürütülmeye başlandığını açıkladı.

2017-2018 Eğitim Öğretim yılında Türkiye-Pakistan Projesi bulunan üniversiteler arasında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi de yer alıyor.

Listede yer alan 9 üniversite ise şöyle: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi.

Mevlâna Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir programdır. 23 Ağustos 2011 tarih ve 28034 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile birlikte yurt dışındaki yükseköğretim kurumları ile ülkemizdeki yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin önü açılmıştır.

2017-2018 Eğitim Öğretim yılında Ülke Odaklı Proje Çağrısı ile "Türkiye-Pakistan Projeleri" arasında giren Üniversitemizin Projesi Vermicomposting: An Agricultural Waste Management Technology (Vermikompostlama: Bir Tarımsal Atık Yönetimi Teknolojisi) kapsamında, her iki tarafın yürütücü ve araştırıcıları 2 yıl süre ile karşılıklı Türkiye ve Pakistan'da en az 2 şer ay, bursiyerler 1 er yıl süreli ziyaretler yapacaktır.  Çalışma, Pakistan'ın "Failasabad Tarım Üniversitesi" kampüsünde yürütülecektir. Türkiye'nin çalışmadaki en büyük katkısı, yürütücünün (Doç. Dr. Korkmaz  BELLİTÜRK) "solucan gübresi" konusundaki deneyim ve tecrübeleri doğrultusunda, Pakistan'da bir solucan gübre üretim tesisi (küçük ölçekli) kurulacak, bu konuda çeşitli ölçeklerde eğitimler vererek Pakistan’da üreticiler oluşturulacak ve laboratuvar analizleri yapılarak, "en iyi organik solucan gübresi üretimi" ile ilgili araştırmalar hem laboratuvar hem de arazi ölçekli 2 yıl süre ile Pakistan ağırlıklı olarak yürütülecektir. Pakistan'dan 2019 ve 2020 yılında 4'er kişilik araştırma ekibi Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'ne gelerek, burada bazı araştırmalar yapılacak, ardından 1 bursiyer gelerek 1 yıl süre ile proje yürütücüsü Doç. Dr. Korkmaz BELLİTÜRK'ten eğitim alacak, aynı şekilde Türkiye tarafından da 4 kişi (Prof. Dr. Aydın Adiloğlu (Araştırıcı) ve Doç. Dr. Sevinç Adiloğlu (Araştırıcı) ile  Öğr.Gör. Kayahan Yılmaz (bursiyer) ) 2 yıl süre ile farklı zamanlarda Pakistan’a giderek çeşitli araştırmalara katılacaklardır. 

Proje çıktıları uluslararası önemli dergilerde yayın haline getirilerek hem üniversitemiz ve hem de ülkemizin Pakistan ve diğer komşu ülkelerdeki tanıtımı anlamında önemli akademik diğer çalışmalar ortalama 2 yıl süre ile ortaklaşa olarak yürütülecektir.