2014-04-21

Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nin Yer Alacağı “Çiftlikpark” Alanının Tanıtımı Gerçekleştirildi



Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nin yer alacağı “ÇiftlikPARK” alanının tanıtımı 17 Nisan 2014 Perşembe günü yoğun katılımla gerçekleştirildi. Köseilyas Köyü yakınında yer alacak olan “ÇiftlikPARK” alanının tanıtımına Üniversitemiz Rektörü Prof.Dr. Osman Şimşek, Rektör Yardımcıları Prof.Dr. M.İhsan Soysal ve Prof.Dr. Şefik Kurultay, TİGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Halil İbrahim Özbayat, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdür vekili, Üniversitemiz Fakülte Dekanları, Enstitü ve Meslek Yüksekokulları Müdürleri, Daire Başkanları, Üniversitemiz öğretim üyeleri, Fakültemiz idari personeli, Köseilyas Köyü Muhtarı ve İhtiyar Heyeti katıldılar.

 

Açılış konuşmalarında Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu “Ziraat Fakültemiz, bölgenin tek ve etkin bir yükseköğretim kurumu olmakla birlikte 32 yıllık bir bilgi birikimi ve deneyime sahiptir. Fakültemiz, mesleki beceriye sahip, kendini geliştiren, özgür düşünceli, girişimcilik özelliklerine sahip ve ülke tarımının gelişimine katkı sağlayacak çağdaş Mühendisler yetiştirmektedir. Bu kapsamda, deneme ve gösteri amaçlı seralarımız, meyve bahçemiz ve bağ alanımız vardır. Süt sığırcılığına yönelik bir ahırımız, küçükbaş hayvanlarımız için bir ağılımız ve yüzlerce tavuktan oluşan serbest merada dolaşan tavuk kümeslerimiz bulunmaktadır. Namık Kemal Üniversitesinin kurulması neticesinde kampüse ait tüm alanın Devlet Planlama Teşkilatınca Üniversite yerleşim alanı olarak onaylanması ve her yıl yatırım programlarında yer alan yeni binaların inşası ile Ziraat Fakültemizin tüm tarımsal yapılarının yeni bir yerleşim alanına kaydırılması zorunluluğu oluşmuştur. Bu zorunluluğun yeni koşullar ile en iyi şekilde değerlendirilmesi amacıyla, Fakültemiz bünyesinde bir “Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliği” kurulmuş ve Türk Patent Enstitüsü’nden Çiftlik Marka Tescil Belgesi alınmıştır. Sonrasında ise Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesine bağlı Köseilyas Köyü kırsalında yer alan yaklaşık 500 dekar Mera alanının tahsisi işlemi gerçekleştirilmiştir. Günün teknolojik koşullarını içeren ve çevreye uyumlu bir şekilde kurulacak “Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliği”nin öncelikli amacı, Fakülte öğrencilerinin eğitim-öğretim yarıyıllarında uygulama ve yaz aylarında staj ihtiyaçlarını karşılamak olacaktır. Ayrıca bölge tarım ve hayvancılık faaliyetleri içerisinde daha etkin olmak adına, çiftçi eğitim ve beceri kursları için bir eğitim merkezi olma görevini üstlenecektir” ifadelerini kullandılar.

Üniversitemiz Rektörü Prof.Dr. Osman Şimşek konuşmalarında “Ziraat Fakültesi Üniversitemizin en köklü Fakültesidir. 30 yılı aşan bir süredir bölgemizde etkin olarak faaliyet göstermektedir. Bilindiği üzere Üniversitemizin 2006 yılında kurulmasıyla birlikte kampus alanımızda hızlı bir şekilde yeni binalar ve sosyal alanlar inşa edildi ve edilmektedir. Üniversitemiz Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi de en kısa sürede bitirilecektir. Dolayısıyla Ziraat Fakültemizin deneme amaçlı seraları, meyve ve bağ alanları, süt sığırcılığına yönelik bir ahırını ve küçükbaş ağılını kampus dışına almamız gerekiyordu. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalar neticesinde şu anda bulunduğumuz alanı yani yaklaşık 500 dekar Mera alanının tahsisi işlemi gerçekleşmesini sağladık. Bu alanın en iyi şekilde değerlendirilmesi amacıyla Ziraat Fakültesi Dekanım Prof.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu ve ekibi “ÇiftlikPARK” projesini hazırladılar. Bu konu hakkında Sayın Dekanım sizlere ayrıntılı bilgi aktardılar. Bu projede Köseilyas Köyümüzün mensupları da tabi ki düşünüldü, onlar da her zaman bu meradan ve burada oluşturulacak eğitim merkezinden yararlanacaklardır. İlave olarak, yeni bir gelişmeyi de sizlere aktarmaktan mutluluk duyacağım. Gerçekleştirdiğimiz girişimler neticesinde Tekirdağımızın ilçelerinden Hayrabolu’da bulunan 450 dönümlük bir arazi ile Süleymanpaşa İlçesi Naip Köyündeki 18 dönümlük arazi Zirai deneme ve uygulama maksatlı olarak Üniversitemize tahsis edilmiştir. Bu gelişmeler Fakültemizin ve dolayısıyla Üniversitemizin bölgemizdeki etkinliğinin artmasına ve mezunlarımızın daha da donanımlı yetişmesine katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandılar.

 

Program katılımcılara ikram ile son buldu.