2020-07-27

Prof. Dr. İsmet BAŞER TRT HABER''de Gündeme Özel Programına Katıldı



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. İsmet BAŞER, TRT HABER'de yer alan "Gündeme Özel" programına katıldı. 22.07.2020 tarihinde yayınlanan programda Trakya Bölgesinde kuraklık konusunda yaşanan gelişmeler konuşuldu.

Programda Cengizhan CEVAHİROĞLU’nun sorularını yanıtlayan Prof. Dr. İsmet BAŞER, Trakya Bölgesinde tarımsal üretim yönünden şuan itibari ile yüksek bir kuraklık olmadığını; tarımsal ürünlerdeki azalmanın kısmi olarak kuraklıktan, bunun yanında da özellikle geç gelen soğuklardan (örneğin -4oC, 24 Nisan 2020) ve tarımsal uygulamalardaki yanlışlıklardan kaynaklı olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. İsmet BAŞER konuşmasının devamında “Bölgede özellikle kumsal alanlarda ve erkenci çeşitlerde kuraklık ve soğuk zararı nedeniyle verim kayıpları oluşmuştur” dedi ve buna karşın orta olum grubunda ve yeterli yağış alan bölgelerde verimin 700-800 kg kadar olduğunu belirttikten sonra bölgede erken ekimlerin, toprakların yanlış hazırlanmasının, sık ekimlerin, yanlış çeşit tercihinin ve özellikle normal yıllardaki gibi, hatta daha fazla azot kullanımının verimde düşmelere neden olduğunu ifade ederek, bu konuda üreticilere bilgilendirme yapıldığını, ancak bunların yeterli olmadığını, gelecekte daha kapsamlı bilgilendirmelerinin yapılması gerektiğini söyledi.

İzlemek için tıklayınız: https://youtu.be/ZwmVpNg_a_M?t=5621