2017-12-04

Vefatının 129. Yılında Namık Kemal Mezarı Başında Anıldı



2 Aralık 2017 tarihinde gazeteci, yazar, şair, devlet adamı Namık Kemal, Çanakkale Gelibolu Bolayır’daki kabrinin başında düzenlenen törende, Üniversitemiz akademik, idari ve öğrencilerinin katılımı ile anıldı.

Anma törenine Gelibolu Kaymakamı Hakan Kılınçkaya, 18'inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Mustafa Yaşar Arslanhan, Gelibolu Belediye Başkan Vekili Deniz Cankara, Evreşe Belde Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak, Gelibolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahir Karaca, Üniversitemizden  Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sütçü, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kayapınar ve Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı ile Tarih Bölümü’nden öğrencilerin katılımı sağlandı.

Çanakkale Valiliği, Çanakkale Garnizon Komutanlığı, Gelibolu Kaymakamlığı ve Gelibolu Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde düzenlenen törende, Namık Kemal’in ölüm yıldönümü münasebetiyle kabrine çelenk konulmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Namık Kemal’in şiirlerinden örneklerin okunması ve Şehzade Gazi Süleyman Paşa’nın kabrinin ziyaret edilmesi ile tamamlanan resmi törenin ardından katılımcılara Üniversitemiz öğretim üyeleri Prof. Dr. Levent Kayapınar ve Yrd. Doç Dr. Tevfik Sütçü, Şehzade Gazi Süleyman Paşa ve Namık Kemal türbelerinin tarihteki yeri ve önemi ile bölgenin tarihi hakkında bilgiler verdiler.

Namık Kemal’i Anma Töreninin ardından, Üniversitemiz öğrencilerine Bolayır’da bulunan Rumeli Fatihi Şehzade Gazi Süleyman Paşa’nın Rumeli fetihleri döneminde karargah olarak kullandığı Çimpe Kalesi gezdirildi. Ardından Gelibolu’ya geçilerek Yazıcızade Ahmed-i Bican Türbesi, Yazıcızade Muhammed Türbesi, Bayraklı Baba Türbesi, Tarihi Namazgâh, Çilehane, Sarıca Paşa Türbeleri ve en son II. Bayezid Devrinde Osmanlı Devleti’nin önemli devlet adamları arasında yer alan dönemin Sadrazam ve Kaptan-ı Deryalarından Sinan Paşa Türbesi’ni ziyaret ile program tamamlanmış oldu.