2014-12-18

Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Bağımlılığı Konulu Panel



Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Üniversitemiz işbirliği ile  “Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Bağımlılığı” konulu panel düzenlendi.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi’nde gerçekleştirilen panelde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Donma, uyuşturucunun kişideki merkezi sinir sistemi üzerine kalıcı hasarlara yol açtığını belirtti. Uyuşturucu maddenin tarihçesine değinen Prof. Dr. Metin Donma “Tıbbi amaçlarla üretilen sentetik kannabinoid ilk olarak 2004 yılında uyuşturucu olarak satılmıştır. 2010 yılında ülkemize giren sentetik kannabinoidler, 2013 yılında 70 ilimizin etkilendiğini görüyoruz.” dedi.

Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü’nden TUBİM Eğitimcisi Seçkin Deniz madde bağımlılığı ve mücadelesinde Tekirdağ’ın durumu hakkında bilgilendirme yaptı. Deniz,  gençlerin arkadaş ya da sevgili etkisi, merak, gruba dahil olma, sorunları çözme yanılgısı, özenti gibi etkenlerle madde kullanmaya başladıklarını belirtti.

Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Albayrak, Türkiye’de uyuşturucu bağımlılığı sebebiyle yatarak tedavi gören kişi sayısının her geçen gün ciddi artış gösterdiğini söyleyerek, maddeye bağımlılığın aile bağlarının zayıf olması, ailede madde bağımlısı olması ve yaşanılan yerde maddeye ulaşılabilirlik faktörleriyle doğru orantılı olduğunu aktardı.

 Panel sonunda konuşmacılara Prof. Dr. M. İhsan Soysal günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.