2019-04-08

Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ’da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu



Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi ile Tekirdağ Valiliği İl Müftülüğü tarafından Rektörlük Konferans Salonda “Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ’da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu” düzenlendi.

Tekirdağ Valiliği himayelerinde düzenlenen ve 5-7 Nisan tarihleri arası 3 gün sürecek olan sempozyumda Tekirdağ’da dinî eğitime katkı sunmuş şahsiyetlerin hizmet ve faaliyetlerinin tanıtılmasına ve değerlendirilmesine imkân sağlamak, Tekirdağ’ın dinî hayatını bütün boyutlarıyla ortaya çıkararak dinî hizmetler sahasında gelecekte üstlenebileceği muhtemel rolün tespitine imkân sağlamak ve sempozyum sonuç verileri bağlamında geleceğe yönelik dini hayatın yanında diğer sosyal alanlara yönelik katkılar sağlamak amaçlanıyor.

Programın açılışında Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM, İdare Mahkemesi Başkanı Türker KARAVAİZOĞLU, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, İl Emniyet Müdürü Mustafa AYDIN, İl Jandarma Komutanı J.Alb.Haşim GÖKSEL, İl Müftüsü İsmail İPEK, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ile öğrenciler bir araya geldi.

Sunuculuğunu İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcı Dr. Öğr. Üyesi Yakup BIYIKOĞLU’nun yaptığı program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Sempozyum Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Yakup YÜKSEL’in “Kura-ı Kerim Tilaveti” okuması ile devam etti.

Programın ilk açılış konuşmasını İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Hasan KESKİN gerçekleşti. Prof. Dr. Hasan KESKİN “Tarihi ve coğrafi konumu itibariyle Marmara Bölgesinin önemli bir şehri olan Tekirdağ, bu önemli konumuyla geçmişten günümüze değişik kültürleri çekebilmiş ve farklı kültürlerle bir arada yaşamanın güzel bir örneğini oluşturmuştur. Geçmişten günümüze sahip olduğu bu kültürel birikimi yetiştirdiği alimleri, dini hayat ve faaliyetleri açısından da Tekirdağ, oldukça önemli bir şehrimiz olmuştur. İşte Tekirdağ’ın bu hususiyetini bilimsel açıdan incelemek ve bu alandaki çalışmaları teşvik etmek amacıyla Tekirdağ Valiliği himayeliğinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve İl Müftülüğü iş birliğinde bu sempozyumu düzenledik. Programın gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyor, sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum.” dedi.

Tekirdağ İl Müftüsü İsmail İPEK ise konuşmasında “Tekirdağ’a geleli 2 sene 3 ay oldu. Doğrusu burayı yeni yeni tanımış oldum. Tekirdağ’daki dini hayatı öğrenme şansım oldu. Buradan çok güzel alimler yetişmiş, çok güzel eserler bırakılmış. Bunları görünce mutlu olduk. İl Müftülüğü olarak şehrimizdeki dini hayatımızı güçlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz.  Bu sempozyumun hayırlı olmasını ve başarılı bir şekilde tamamlanarak gelecek nesillere kaynak teşkil etmesini temenni ediyorum.” sözlerine yer vererek Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile pek çok projeyi iş birliği içerisinde yürütmek istediklerini kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN de Tekirdağ Valiliği himayelerinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile İl Müftülüğü’nün iş birliğiyle gerçekleştirdiği bu sempozyumun önemine değinerek “Tekirdağımız binlerce yıl öncesine antik çağlara dayanan ticari göçlere bazen de bulunduğu jeopolitik konum nedeniyle bir liman şehri olması vasıtasıyla çeşitli göçlere ve hatta savaşlara maruz kalmıştır. Tabi bunun neticesinde şehrimizde farklı kültürler filizlenmiş, bu da farklı kültürlerle birlikte dini mezheplerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bölgemizde halkımız arasındaki dini ve kültürel yerleşim nasıl ortaya çıkmış? hangi ulemalar yetişmiş? bu sempozyumda bu sorulara cevap bulurken bir yandan da değerlerimizi ortaya çıkartmak açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Sempozyumun hayata geçirilmesinde emeği geçen tüm herkese desteklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Tekirdağ Valisi ve Semzpozyum Onursal Başkanı Aziz YILDIRIM, “Kültür bir toplumu var eden, o toplumu şekillendiren, o toplumun tanımlanmasında, o toplumun hareket tarzlarını başka toplumlardan ayrılmasında en önemli göstergelerden bir tanesi. Toplumların hareket tarzlarını coğrafyası da pek çok faktör etkiler ama toplumların kültürel değerlerini belirlemede o toplumun sahip olduğu manevi değerler, manevi dinamikler, inançlar ve din oldukça önemlidir.  İnançlar birbirinden farklı olabilir ama netice olarak insanlar inandıkları gibi yaşarlar. Bizler Anadolu topraklarına geldiğimizde bizlerle birlikte gelen İslam dini hayat gerekleri bu toprakları şekillendirmiştir. Bu gün burada gerçekleşecek olan sempozyumu bu açıdan çok kıymetli buluyor, emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun açılış konferansını Prof. Dr. Sadettin ÖKTEN gerçekleştirdi. Sunumunda “Şehir ve Medeniyet” konusunu ele alan Sadettin ÖKTEN, “ Şehir yapay bir sistemdir. Doğada şehir yoktur. Ne vardır? Dağ, nehir, orman var ama şehir yoktur. Şehri toplum inşa eder. Bir şehri neye göre inşa ediyoruz, koruyoruz ya da dönüştürüyoruz? Cevabı gayet basit; Hangi esaslara göre yaşıyorsak toplumsal boyutta şehri de ona göre inşa ediyoruz.” dedi.

Açılış programı  günün anısına emeği geçenlere hediye takdimi ile son buldu.