2019-05-02

Uluslararası Yün ve Lüks Lifler Kongresi



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Çorlu Mühendislik Fakültesi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Kamu Kurumları, Sektör Temsilcileri ve Akademisyenleri  “Uluslararası Yün ve Lüks Lifler Kongresi’nde” buluşturdu.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Çorlu Mühendislik Fakültesi, Tekstil Mühendisliği Bölümü, Çorlu Hilton Otel’de “Uluslararası Yün ve Lüks Lifler Kongresi’ni (International Congress on Wool and Luxury Fibres, ICONWOOLF2019) gerçekleştirdi. 10 farklı ülkeden 40 sözlü bildirinin sunulduğu kongre ile yünlü sektöründeki son trendler ve inovasyonu paylaşmak üzere araştırmacı ve akademisyenler ile kamu kuruluşu ve sektör temsilcileri bir araya getirildi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Çorlu Mühendislik Fakültesi, Tekstil Mühendisliği Bölümü tarafından 19 Nisan 2019 tarihinde “Uluslararası Yün ve Lüks Lifler Kongresi (International Congress on Wool and Luxury Fibres, ICONWOOLF2019)” gerçekleştirildi. İlki düzenlenen, yün ve lüks lifler alanındaki yeniliklerin paylaşılmasının amaçlandığı kongre ile ilgili açıklamada bulunan Kongre Düzenleme Kurulu üyeleri Prof.Dr. Rıza ATAV, Prof.Dr. Fatma GÖKTEPE, Prof.Dr. Pelin GÜRKAN ÜNAL ve Arş.Gör.Yük. Müh. Volkan YALI, “Namık Kemal Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü olarak yün ve lüks lifler gibi çok spesifik bir alana ilişkin uluslararası bilimsel kongreyi Çorlu’da düzenlemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu kongre yün ve lüks lifler alanında dünyada sayılı, Türkiye’de ise ilk kongre olma özelliğini taşıması bakımından ayrıca önemli. Basit ve sıradan mallarla rekabetin zorlaştığı günümüz koşullarında katma değeri yüksek ürünler alanında kaşmir, tiftik, angora, alpaka, ipek gibi lüks lifler ayrı bir pencere açıyor. Dört bir yanında koyun, Ankara ili ve civarlarında Ankara (Tiftik) Keçisi ve Ankara Tavşanı, Bursa, Bilecik, Antakya gibi illerde ipek böceği yetiştirilen Türkiye aslında yün ve çeşitli lüks lifler (tiftik, angora, ipek) alanında da önemli bir potansiyele sahip. Oldukça hassas ve narin bir yapıya sahip protein esaslı bu tekstil hammaddelerinin işlenmesi önemli bir know-how ve bilgi birikimi gerektiriyor. Günümüzde yenilikçi ve sürdürülebilir üretimin bir zorunluluk haline geldiği herkes tarafından bilinen bir gerçek. Biz de Düzenleme Kurulu üyelerimizle birlikte Türkiye’nin yanı sıra Avustralya’dan Peru’ya 16 farklı ülkeden seçkin araştırmacıların Bilim Kurulumuzu oluşturduğu, 10 farklı ülkeden ikisi davetli olmak üzere 40 sözlü bildirinin sunulduğu ve dünyanın çeşitli bölgelerinden 100 civarında katılımcının iştirak ettiği bu kongre ile yün ve lüks lifler alanlarındaki en son yenilikleri sektörümüzle paylaşmayı hedefledik” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de ilki gerçekleştirilen bu kongrede lif billimi ve teknolojisinden, boya-terbiyeye; test ve analizlerden sürdürülebilirliğe kadar çok geniş alanlarda Türkiye ve dünyadaki akademisyenlerin araştırmalarının sonuçları sunuldu. Ayrıca çeşitli firmalar Ar-Ge ve Tasarım merkezleri bünyesinde gerçekleştirmiş oldukları çalışmaları paylaştılar. Kongrenin amacı; günümüzde yünlü sektörünün geldiği noktayı ve bu alandaki son trendleri ortaya koymak ve kamu kurumları, sanayi ve akademisyenlerin bir araya geldikleri ortak bir platform oluşturmaktır. Kongre açılışında kamu kurumu ve sektör temsilcileri ile akademisyenlerin panelist olarak yer aldığı ““Dünyada Yün ve İpek Elyafında Son Trendler; Tekstil Sektörünün Beklenti ve Talepleri” başlıklı bir panel de gerçekleştirildi.