2015-05-14

Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü Üniversitemizde Kutlandı



Üniversitemiz Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından,“13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü” etkinlikleri çerçevesinde “Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS/GIS) Gezegenimizi ve Geleceğimizi Tasarlıyor” konulu bir seminer verildi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminerde Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslı Korkut, akademisyenler ile öğrenciler bulunurken; konuşmacı olarak Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Peyzaj Mimarı  Prof. Dr. Alper Çabuk katıldı.

Seminer öncesi konuşan Dekan Prof. Dr. Aslı Korkut, Peyzaj Mimarlığının önemine dikkat çekerek, “Fakültemiz Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde de bu meslek disiplinini tanıtmak, planlamadaki önemini vurgulamak, yaşam çevremize  ilişkin üretilen hizmetlere dikkat çekmek amacıyla,  her yıl 13 Mayıs çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.” dedi.  Prof. Dr. Korkut konuşmasında  “Peyzaj Mimarlığı Bölümü,Üniversitemizde 1995 yılında Ziraat Fakültesi bünyesinde 10. Bölüm olarak kurulmuştur. Bölümde 2000 yılında Yüksek Lisans, 2004 yılında Lisans ve 2014 yılında da Doktora Programı’na başlanmıştır.İlk lisans mezunları 2008 yılında verilmiştir. Ziraat Fakültesi bünyesinde 5 dönem mezun verilmiştir. Bölüm, 2012-2013 eğitim-öğretim döneminden itibaren Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’neaktarılmıştır.  Bu yıl, bu fakülte bünyesinde 3. mezunlarımız verilecektir.”  sözlerine yer verdi.

Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Peyzaj Mimarı  Prof. Dr. Alper Çabuk seminerde peyzaj mimarlığının önemine değinerek, “Biz evrenin merkezi değiliz. Gezegenimizi daha iyi anlamaya çalışmalıyız. Doğa en güçlü olannın ya da en uyumlu olanın hayatta kalmasına izin verir. Eğer bu süreçte biz doğaya karşı kibirimizi bir kenara bırakıp doğayla uyumlu olmamız gerekiyor. Peyzaj mimarlığı, coğrafi bilgi sistemlerini kullanarak doğayı anlayarak ona uyumlu çalışmalar yapmaktadır” dedi.

Seminerin ardından Peyzaj Mimarlığı etkinlikleri çerçevesinde, NKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı öğretim elemanları tarafından mini bir konser verildi. Konserin ardından Fen Edebiyat Fakültesi Fuaye alanındaki Proje Sergisi gezildi.