2014-04-07

Türkiye’nin ve Dünya’nın İlk Klon Anadolu Boz Sığırlarından Sağlıklı Yavrular Üretildi



Türkiye’nin ve Dünya’nın ilk klon Anadolu Boz Sığırlarını 2009 ve 2010 yıllarında üreten Prof.Dr.Sezen Arat başkanlığındaki ekip klonlardan sağlıklı yavrular üretmeyi de başardı.

Doğumları ile ilgi odağı olan bu klonlar sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürüyor. Halen doğduğu İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi çiftliğinde bakılan “Türkiye’nin ilk Klon Buzağısı Efe” artık 4.5 yaşını dolduran yetişkin bir boğa oldu. Yine aynı üniversitede bulunanan Ece, Ecem  ile Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde doğan ve fakülte çiftliğinde bakılan Nilüfer ve Kiraz adlı birbirinin genetik kopyası olan dört dişi klon buzağı  4 yaşını doldurdu.  TÜBİTAK tarafından desteklenen  “Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması” projesi çerçevesinde doğan klonlar yavru almak amacıyla çiftleştirme programına alınmış ve ilk yavrular Nilüfer ve Kiraz’ın klon olmayan boğalar ile tohumlanmasından elde edilmişti. Sadece anneleri klon olan Kardelen ve Karakız adlı buzağılar 1 yaşını doldurdu.  Bu yavrular klon dişilerin sağlıklı nesiller üretebileceğini gösteren ilk bulgulardı.  Ancak en önemli sonuç geçtiğimiz hafta klon “Efe” ve klon “Ecem” in sağlıklı bir dişi buzağısının doğumuyla elde edildi. Hem babası hemde annesi klon olan ve “Cemre” adı verilen buzağı ülkemizde iki klondan doğan ilk ve tek canlısı ünvanını kazandı.  

Nesli Tükenmekte Ve Hatta Tükenmiş Olan Irklar Geri Getirilebilecek

Tüm dünyada sürdürülebilir hayvansal üretimin sigortası olarak görülen yerli hayvanların sayıları gün geçtikçe azalmakta, veya bunların bir kısmı geri dönüşümsüz olarak kaybolmaktadır.  Bu nedenle Dünya Gıda ve Tarım Organizasyonu gen bankalarının kurulmasını teşvik etmekte, kaybolan ırkların klonlama teknolojisi ile geriye getirilmesi için bu bankalarda dondurulmuş hücrelerin de saklanmasını önerilmektedir. Ülkemizde dondurulmuş hücreleri de saklayan ilk hayvan bankası kurulmuş,  çok az sayıdaki akrabaları Balkanlardan İtalya ve Macaristana kadar yayılmış bulunan “Anadolu Boz Sığırı” bu bankada saklanan dondurulmuş hücreler ile ilk defa ülkemizde klonlandı. Bu klonlardan oluşturulacak sağlıklı bir sürü tüm dünya için iyi bir model olacak teknolojinin nesli tükenmekte olan canlılar üzerinde uygulanabilirliği açısından umutları artırması planlanıyor. Bu nedenle klonlar üzerinde daha ayrıntılı çalışmak üzere Namık Kemal, İstanbul, ve Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyeleri, Prof.Dr. Sezen Arat, Prof.Dr. Serhat Pabuccuoğlu ve Prof.Dr. Hakan Sağırkaya tarafından hazırlanan yeni bir proje TÜBİTAK’a sunulmuştur.