2020-04-17

Tekirdağ İlinin COVİD 19 Testleri Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesinde Yapılıyor



Dünya genelinde yayılan ve ülkemizde de görülen Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında, Tekirdağ ilinden toplanan numuneler, COVID-19 testleri yapmaya yetkili tek laboratuvar olan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarında analiz ediliyor.

Ülkemizde COVID-19 vakalarının çıkmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’in girişimi ve destekleriyle, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı, 1 Nisan 2020 tarihi itibariyle Tekirdağ ilinden toplanan numunelerden COVID-19 testleri yapmaya yetkili tek laboratuvar olarak hizmet vermeye başladı.

Bu süreçte Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısında kullanılan ve 1-3 saat arasında sonuç veren Polimeraz Chain Reaction ya da Polimeraz Zincirleme Tepkimesi (PCR) testleri,  Laboratuvar Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Birol ŞAFAK, Doç. Dr. Dumrul GÜLEN, Prof. Dr. Nuri KİRAZ ve Dr. Öğr. Üyesi Berna ERDAL’ın aktif çalışmalarıyla gerçekleştirilmeye devam ediyor.

Bugüne kadar yaklaşık 3000 hastanın PCR testi çalışıldığı ve süreç boyunca analizlerin devam edileceği vurgulanırken Üniversitemizin Ziraat Fakültesi ve NABİLTEM gibi diğer bölümlerinden öğretim üyelerinin de bu sürecin mutfağında yer almasıyla çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Covid-19 salgının önlenmesinde hızlı tanı ve testlerin büyük önem arz ettiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin COVİD 19 salgının yayılmasının önüne geçmek için tüm imkanlarını seferber ettiğini, söz konusu cihazlar ile testlerin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde yapılmasına katkı sağlanacağını söyledi.