2020-03-02

Tekirdağ''da Barilla Sürdürülebilir Makarnalık Buğday Üretim Projesi’nin Tanıtımı Yapıldı



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi ve Barilla firması arasında yürütülen "Barilla Sürdürülebilir Makarnalık Buğday Üretim Projesi’nin üretici bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen tanıtım toplantısında Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent EKER, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT, Barilla Türkiye Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Dr. Hakan GÖKER, Barilla Gıda Tedarik Zinciri Direktörü Murat BOZKURT, akademisyenler ile çiftçiler bir araya geldi.

 Barilla Türkiye Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Dr. Hakan GÖKER gerçekleştirdiği konuşmasında “Hepimizin hayatı toprakla başlayıp toprakla bitiyor. Toprak varsa üretim var, üretim varsa hayat var. Namık Kemal Üniversitesi ile çıktığımız bu yolda bugün bir takım önemli, kritik ve hepimizi mutlu edici sonuçları sizlerle buluşturma fırsatı bulacağız.” dedi.

Barilla Gıda Tedarik Zinciri Direktörü Murat BOZKURT konuşmasında toprağın önemine ve sürdürülebilir tarımın kazandırdığı faydalara dikkat çekerek Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’ne verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti. 

Programda NKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT, gıdanın her ülke için stratejik öneme sahip olduğunu söyledi. ARAT, projenin bölge üreticisine model olacağını belirterek, şunları kaydetti: “Gıda her ülke için stratejik bir öneme sahiptir. Gıdanın ham maddesini üreten tarım sektörüdür. Bu noktada çiftçilerimiz çok önemli. Bir taraftan tarım toprakları azalırken, bir taraftan da insan nüfusu artıyor. Dolayısıyla topraktan daha fazla faydalanmamız lazım. Birim alandan daha fazla verim elde etmemiz lazım. Bunu yaparken aynı zamanda doğaya da dost kalmamız lazım. Bugün aldığımız verimi 50 sene sonra alamayacaksak 50 sene sonra insanlar ne yiyecek? Bugünden bunun hesabını yaparak tarım yapmamız lazım. Akıllı, bilinçli tarım yapmamız lazım. Bu yüzden bu projeyi çok önemsiyoruz. Üretici firmamız, üniversitemiz ve çiftçilerimizin aynı platformda, bölgeye bir model oluşturacağınız düşünüyorum"

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent EKER, “Ufuklarını doğru çizen uluslar geleceklerini garanti altına alırlar. Doğru adımları birlikte atarsak geleceğimiz de parlak olacaktır. Bu güzel birliktelik bunun bir örneğidir. Bu projenin gerçekleşmesinde özverili katkılarından dolayı çiftçi arkadaşlarıma, Barilla yetkililerine ve Üniversitemizin değerli akademisyenlerine teşekkür ederim.  Bilgi düzeyiyle birlikte bir üniversite, sanayi kuruluşu olan Barilla ve gerçek üretici olan çiftçiler, bir araya gelerek bu projeye imza attılar. Üretim sürecinizde sizin yanınızda her zaman sağlam duran, adeta size koçluk yapan bir üniversite olduğunu unutmamanızı rica ediyorum. Yaklaşık bir sene önce yönetime geldiğimizde söylediğimiz şey, “şehirle bütünleşmekti” umut ederim ki bu bütünleşmeyi birlikte yaşarız.” sözlerine yer verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Barilla Yöneticileri Dr. Hakan GÖKER ve Murat BOZKURT sunumlar gerçekleştirerek, makarnanın çevresel etkilerini azaltmak için üretim sisteminin çiftçilerin desteğinin alınmasının şart olduğunu ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğiyle gerçekleştirilen sürdürülebilir tarım modeli sayesinde maliyette yüzde 7, ekolojik ayak izinde yüzde 8 karbon ayak izinde ise yüzde 19’luk bir azalma olduğunu ve bu bilgilerin üreticilere rehber olması için el kitapçığı olarak dağıtılacağını kaydettiler.

Daha sonra proje ile ilgili Üniversitemiz Ziraat Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Harun HURMA “Sürüdürülebilir Makarnalık Buğday Üretiminin Ekonomik ve Çevresel Değerlendirmesi”, Doç. Dr. Korkmaz BELLİTÜRK “Makarnalık Buğdayda Gübrelemenin Önemi” Prof. Dr. İsmet BAŞER de “Makarnalık Buğday Tarımı” konulu sunumlarıyla bilgi ve deneyimlerini katılımcılar ile paylaştı. 3 yıldır süren bu projenin yürütücüleri Prof. Dr.  İsmet BAŞER, Doç. Dr. Korkmaz BELLİTÜRK , Dr. Öğr. Üyesi Harun HURMA ve ekibe bu yıl katılan Doç. Dr. Alpay BALKAN projenin 4 yılda tamamlanacağını ekleyerek katılımcıların sorularını cevapladı.