2019-10-09

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi için ERKEN TANI



Meme kanseriyle ilgili farkındalığı artırma hedefiyle Namık Kemal Üniversitesi Erken Tanı Ünitesi olarak 1 Ekim 2019’dan itibaren her Salı ve Cuma günü saat 09:00- 12:00 arasında NKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi giriş kat Meme polikliniğinde ‘’ERKEN TANI’’ polikliniği yapılacaktır.

Öncelikli olarak Üniversitemiz tüm akademik ve idari personeli ve birinci derece akrabaları bu polikliniğe Ekim ayı boyunca randevusuz başvurabilirler.

Ekim ayı, her yıl tüm dünyada ve Türkiye’de “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak kabul ediliyor ve meme sağlığı için etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Türkiye’de meme kanseri son 20 yılda 2 kattan fazla arttı

Meme kanseri, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadınlarda görülen her dört kanserden birini oluşturuyor. Hormon kullanımının azaltılması, egzersizin artırılması ve obezitenin gerilemesi gibi önlemlerle gelişmiş ülkelerde meme kanseri sıklığının azaldığı görülürken Türkiye’de meme kanseri görülme sıklığı, son 20 yılda 2 kattan daha fazla arttı. Ülkemizde obezitenin artması, egzersizin ve doğurganlığın azalması, süt verme süresinin kısalması, adet görme yaşının düşmesi ve menopoza girme yaşının uzaması, Türkiye’deki vakaların artmasının başlıca sebepleri olarak öne çıkıyor ve her yıl 25 bin yeni meme kanseri tanısı konuyor. Bu nedenle erken teşhis için meme taraması çok büyük önem kazanıyor.