2018-04-30

Tarımda Japon Teknolojileri Çalıştayı



Üniversitemiz Ziraat Fakültesi bu yıl ilki düzenlenen “Tarımda Japon Teknolojileri Çalıştayına” ev sahipliği yaptı.

Önder Çiftçi Projesi kapsamında Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programın açılış töreninde Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Önder Çiftçi Projesi Yönetim Kurulu Başkanı İmdat Güngör, akademisyenler ile öğrenciler bulundu.

Programın açılışında konuşan Önder Çiftçi Projesi Yönetim Kurulu Başkanı İmdat Güngör “Japonya’da tohum üretiminde biyoteknolojik çalışmalardan, uygulamada kullanılacak insansın araçlar ile maksimum üretim sağlandığını kaydederek çalıştayın Türk ve Japon tarım sektöründeki iş birliklerinin artmasına vesile olması temennisinde bulundu.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu ise konuşmasında sonuçta hayvansal olsun bitkisel olsun canlı biz canlı mekanizmalarla faaliyet gösteren bir sektörüz. Teknoloji bunun tamamlayıcısı ve önemli bir faktörü. Biz Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak inşa ettiğimiz modern robotik ünitelerin yer aldığı, insan gücünün en az düzeye indirgendiği, günün gereklerine uygun çiftlik üniteler kurmaktayız. Böcek, iklim ve soğuk hava odaları, çeşitli laboratuvarlarımız başta olmak üzere 50 adet teknoloji birimimiz bulunmakta. Bölgemizin en önemli mikroklima alanı olan Naip Köyünde bir teknoloji merkezi kuruyoruz. Tohumculuk alanında Türkiye’nin açık ara farkla en iyi fakültesiyiz. Teknolojiyi en iyi kullanan fakülteler arasındayız.  Bugün gerçekleştirilen çalıştay projelerimize farklı bir ivme katacaktır.” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca ise “Tarımda her türlü çalışmayı uyguluyoruz. Örnek çalışmaları ilimize getirmeye çalışıyoruz. Bu gün gerçekleştirilecek olan çalıştayın ilimiz, bölgemiz tarımına katkı sağlamasını diliyorum.” sözlerine yer verdi.

Programda bir konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, tarımın Tekirdağ’ın en önemli vizyonları arasında yer aldığına değinerek, “Çalıştayın Tekirdağ ve ülke tarımı için faydalı olmasını diliyorum. Herkese saygılar sunuyorum" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Çalıştayın ilk oturumunda Üniversitemiz Biyosisyem Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. A. Halim Orta “Tarımda Teknolojinin Önemi” konulu sunum gerçekleştirirken Chiba Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Takato Koba sunumunda  “Japonya’da Tarım” konusunu ele aldı.