2016-05-16

Türkiye ve Buğday Paneli Düzenlendi



Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından Rektörlük Konferans Salonu’ nda “Türkiye ve Buğday” Paneli düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Z.Kayıhan Korkut, buğdayın ülkemizdeki önemine değinerek panele katkılarından dolayı tüm katılımcılara teşekkür etti.

Tekirdağ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Sarıkoca; “Müdürlüğümüz tarafından üreticileri bilgilendirme amaçlı birçok toplantı yapmaktayız. Son zamanlarda tarımda kullanılan zirai ilaçların fazla ya da yanlış kullanımı toprakta organik maddeleri yok etme aşamasına getirmiştir. Çiftçilerimizin bilinçli tarım yöntemlerini kullanmalarını sağlamada değerli akademisyenlerle yaptığımız çalışmalar ile birçok çiftçimize ulaşmaktayız” dedi.

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu; “Tarım, ülkemizde bizim için en başta gelen zenginliklerden biridir. Ayrıca ülkemizin geleceğinde bir servet konumundadır. Bugün “Buğday” konusunu görüşmek için toplanmış bulunuyoruz. Düzenlediğimiz bu panelin herkese katkı sağlamasını temenni ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarından sonra panel, Prof Dr. Fahri Altay’ ın oturum başkanlığında başladı. Altay konuşmasında; buğday kültüre alınan ilk bitkidir. Günümüzde 220 milyon hektara buğday ekilmekte olup dünya nüfusunun %40’ ının temel besin kaynağıdır. Fert başına yıllık tüketim 218,42 kg dır” Diyerek buğday konusunda istatistiki bilgiler verdi.

Panelist Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Akkaya ülkemizin bölgelerine göre buğday üretiminden bahsederek; “Güneydoğu Bölgemizde diğer bölgelere göre buğdaydan elde edilen verim daha fazladır. Ülkemizde genel olarak buğday üretimi azalmış ve mısır üretimi yaygınlaşmaya başlamıştır” diyerek üretimi olumsuz etkileyen faktörleri açıkladı.

İstanbul Ekmek A.Ş. Genel Müdürü Salih Bekaroğlu ekmeğin temel besin kaynağı olan buğdayın toplumumuzdaki yeri ve öneminden bahsederek yıllık üretilen ekmeğin 1/3’ ünün israf edildiğini ve bunun çok büyük kayıp olduğunu belirtti.

BİSAB Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi Eser, Buğday çeşitlerinden ve özelliklerinden bahsederek teknolojideki dönüm noktaları olan modern bitki ıslahı, yetiştirme tekniklerindeki gelişmeler, kimyasal ilaç ve gübreler, mekanizasyon, sulanan alanların artması gibi gelişmelere değindi.

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet S. Bağcı Buğday üretiminde sayısal verileri aktararak Türkiye’de buğday ekim yoğunluğunun dağılımını verdi. Bağcı buğday verimini etkileyen olumsuz faktörleri anlattıktan sonra kültür buğdayların gelişimini katılımcılarla paylaştı.

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Dağlıoğlu yaptığı konuşmasında Buğdayın neden olduğu söylenen bazı rahatsızlıkların buğday tüketmekten kaynaklanmadığını bu tür iddiaların asılsız olduğundan bahsetti.

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Gençtan buğdayın insan vücudundaki olumlu etkilerinden ve faydalarından söz etti.

Panel katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından son buldu.