2018-03-16

Sağlıkta Şiddeti Konuşuyoruz Konulu Panel Düzenlendi



Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Namık Kemal Tıp Öğrencileri Birliği tarafından 14 Mart Tıp Bayramı haftası nedeniyle “Sağlıkta Şiddeti Konuşuyoruz” konulu panel düzenlendi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Horozoğlu, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Rüştü Polat, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Panelde “Sağlıkta şiddet” konusunu İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah Coşkun Yorulmaz, Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Beyazyüz,  Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Şahin ile Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Naile Esra Saka gerçekleştirdikleri sunumlarda ele aldı.

Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Şahin, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin büyük çoğunluğunun hastane acil servis ve psikiyatri kliniklerinde yaşandığını kaydederek, acil servislerde yaşanan şiddetin nedenlerine değinerek şiddetin önlenmesi için alınması gereken tedbirler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Sağlık alanında şiddetin konuşulduğu panelde Doç. Dr. Murat Beyazyüz, sağlık iletişiminin önemine dikkat çekerek iletişim esnasında yaşanan belirsizliğin çaresizlik hissi uyandırması sebebi ile şiddeti doğurduğunu söyledi. Doç. Dr. Beyazyüz sağlık iletişiminin sağlık politikalarının halka anlatılmasında, kamu spotlarında, sağlık kuruluşlarının ilanlarında ve hekim hasta ilişkisinde olduğu gibi hekimler arasında ve hastane içindeki yönlendirmelerdeki konulara doğru uzanan bir disiplin olduğunu belirtti.

 Prof. Dr. Abdullah Coşkun Yorulmaz ve Dr. Öğretim Üyesi Naile Esra Saka ise birlikte gerçekleştirdiği sunumda “Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet” konusunu ele aldı. Sunumda Adli Tıp’ın adli raporlama ve ihbar, defin ruhsatı, aile bilgilendirme, şüpheli ölüm gibi kritik alanlarda kişilerle karşı karşıya kalındığı belirtilerek sağlık çalışanlarının şiddete karşı sıfır tolerans göstermeleri gerektiği söylendi. Sunumda sağlık alanında şiddeti en aza indirmek amacıyla 184, beyaz kod, mavi kod gibi konular hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.