2015-11-03

Rektörümüz Prof. Dr. Osman Şimşek’ten Balkan Ülkeleri Ziyareti



Rektörümüz Prof. Dr. Osman Şimşek, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nca düzenlenen Balkan ülkeleri ziyaretine katıldı.

Ziyarete, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Hasan Mandal ve Prof. Dr. Mehmet Şişman, YÖK Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Arat ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın yer aldığı heyet katıldı.

Ziyarette, Bulgaristan, Makedonya ve Kosova’yı kapsayan Balkan ülkelerinde temaslarda bulunuldu.

Ziyaret programı kapsamında Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve beraberindeki heyet, ilk gün Sofya Yüksek İslam Enstitüsü’nü ziyaret ederek Bulgaristan Başmüftüsü ve Sofya Yüksek İslam Enstitüsü Rektörü Mustafa Hacı ile görüşmeler gerçekleştirdi.

İkinci gün ziyaretlerine Sofya Büyükelçiliğini ziyaret ederek başlayan heyet, Sofya Büyükelçimiz Süleyman Gökçe’nin katılımı ile Bulgaristan Eğitim ve Bilim Bakanlığına geçti. Burada Rektörler Toplantısı yapılırken, Bulgaristan Eğitim ve Bilim Bakanı Todor Tanev ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Bulgaristan Rektörleri heyeti ile görüştü. Burada üniversiteler arası ikili işbirliği konuları görüşüldü. Bulgaristan Bilimler Akademisi Başkanı Stefan Vodeniçarov’u ziyaret eden heyet, Stefan Vodeniçarov’un heyet onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı. Aynı akşam Makedonya’ya geçen heyet, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları tarafından verilen akşam yemeğine katıldı.

Ziyaretin üçüncü gününde Üsküp Büyükelçisi Büyükelçi Ömür Şölendil’i makamında ziyaret eden heyet,  Makedonya Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Sprio Ristovski ile görüşerek Makedonya Bilimler Akademisi’ne geçti. Başkan Prof. Dr. Vlado Kambovski ile yapılan görüşmenin ardından Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako ile Başbakanlıkta bir araya gelindi.

Son olarak Kosova’ya geçen heyet, Büyükelçi Kıvılcım Kılıç’ı ziyaret etti ve Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nda “Rektörler Buluşması” gerçekleştirildi. Rektörler buluşmasına YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Prof. Dr. Arsim Bajrami de katıldı. Burada, Kosova Bilim ve Sanat Akademisi Başkanı Prof. Dr. Hivzi İslami ile görüşüldü.  Ardından heyet Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ile makamında görüştü.

Priştine Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramadan Zejnullahu’yu ziyaret eden heyet, Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığının verdiği yemeğe katıldı.