2016-04-28

Osmanlı Minyatür Sanatı ve Matrakçı Nasuh Konulu Konferans



Üniversitemiz  Tarih Topluluğu ve Geleneksel El Sanatları Bölümü tarafından  "Osmanlı Minyatür Sanatı ve Matrakçı Nasuh"  konulu konferans düzenlendi.

Konferans öncesi Fen Edebiyat Fakültesi Sergi Salonu'nda Matrakçı Nasuh'un eserlerinin 46 örneğinin yer aldığı minyatür sergisi açıldı.

Sergiye Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Sezgintürk, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Serginin açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, köklerine bağlı olmayan bir milletin geleceğe sağlam adımlar atamayacağını belirterek, geleneksel sanatlarımıza sahip çıkmamız gerektiğini kaydetti.

Serginin  açılışının ardından Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'na geçilerek "Osmanlı Minyatür Sanatı ve Matrakçı Nasuh" konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Geleneksel El Sanatları Bölümü Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Dilek Kuyrukçu, "İslam dininin Türk sanatına etkisi üzerinde durarak, en önemli sonucunun minyatür sanatının ortaya çıkması olduğunu söyledi. Kuyrukçu, Fatih Sultan Mehmet ile başlayan Türk Minyatür Sanatı'nın diğer minyatürlerden ayıran en önemli özelliğinin teship olduğunu belirtti.

Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Volkan Ertürk ise "Matrakçı Nasuh'un Gözüyle Osmanlı Sefer Güzargahları ve Organizasyonu" konusunu ele aldı. Doç. Dr. Ertürk, Matrakçı Nasuh'un minyatür sanatının yanında matematikçi, hattat, silahşör ve tarihçi özelliklerinin bulunduğunu belirterek, Nasuh'u anlamak için Osmanlı'nın sefer güzergahlarını ve Osmanlı'nın ordu yapısını incelemek gerektiğini vurguladı.