2018-12-26

Namık Kemal Doğumunun 178.Yıl Dönümünde Üniversitemizde Anıldı



Hürriyet ve Vatan Şairi Namık Kemal’in Doğumunun 178.Yıl Dönümü nedeniyle adını gururla taşıyan Üniversitemiz tarafından düzenlenen “Tüm Yönleriyle Namık Kemal” Programı ile anıldı.

Program Rektörlük Konferans Salon’da gerçekleştirilirken; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, Tekirdağ İl Kültür Turizm Müdür V. Abdullah Barut, Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Horozoğlu, akademisyenler ile öğrenciler etkinlikte bir araya geldi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program kapsamında Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tevfik Sütçü “Tüm Yönleriyle Namık Kemal” konulu konferans verdi. Dr. Öğretim Üyesi Tevfik Sütçü Namık Kemal’in hayatı ve edebi bahsederek; “Namık Kemal, “vatan”, “millet”, “hürriyet”, “eşitlik” gibi toplumsal konuları ilk defa işleyen edebiyatçılarımızdandır. “Hürriyet” ve “istiklal” kelimelerini bugün kullanıldığı anlamıyla dilimize kazandıran Namık Kemal’dir. Türk Edebiyatına tarihinin en anlamlı, en manidar mısralarını kazandıran Namık Kemal pek çok önemli şair, yazar ve aydına da yön vermiştir.” dedi. 

Dr. Öğr. Üyesi Tevfik Sütçü, “Namık Kemal’in bütün yazıları gelişim, vatanseverlik, hürriyet, meşrutiyet, siyasi bağımsızlık, Osmanlı, İslam, maarif, iktisat, kahramanlık konuları etrafında döner. Bunlar felsefi değil sosyal fikirlerdir Hepsi de toplumdaki aksaklıkları gidermek için buluşmuş çözüm yollarıdır.” sözlerine yer verdi.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrencileri Gülben Bulut, Namık Kemal’in en “Hürriyet Kasidesi”ni; Sevcan Delice ise “Murabba” şiirini okudu.

Üniversitemiz Türk Müziği Devlet Konservatuvarı verdiği mini konserde Namık Kemal’in Türk Musiki alanında bestelenen iki şiirini seslendirirken; Üniversitemiz Tiyatro Topluluğu tarafından Namık Kemal’in tiyatro eserlerinden sahneler seyirciye sunuldu.

Yurtseverlik ve kahramanlık duygularını işleyen “Vatan Yahut Silistre”, görücü usulü ile evlenmeyi eleştiren “Zavallı Çocuk”, otorite eksikliğinin yol açtığı zaafları anlatan “Gülnihal” ve ahlakın önemine vurgu yapan “Akif Bey” gibi Namık Kemal’in önemli tiyatro eserlerini sahneleyen Tiyatro Topluluğu, izleyenlerden tam not aldı.

Program günün anısına teşekkür belgelerinin takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimiyle noktalandı.