2014-12-01

Namık Kemal Düzenlenen Panelde Anıldı



Ölümünün 126. Yıldönümünde Namık Kemal’in Bolayır’daki kabri başında başlayan anma programı Vatan ve Hürriyet Şairinin adını taşıyan Üniversitemizde gerçekleştirilen panel ile devam etti.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yaşar Şenler'in yöneticiliğini yaptığı panelde ilk olarak Prof. Dr. Ali Akyıldız “Bir Aydın Olarak Namık Kemal'' konusunu ele aldı.  Prof. Dr. Ali Akyıldız, “Vaktiyle Namık Kemal mektuplarını yayınlamıştır. Yayınlanmayan 10 binin üzerinde mektup yazdığını düşünüyoruz. O dönemde genç aydınların idolü olan Namık Kemal’den mektup almak çok önemlidir.” sözleriyle vatan ve hürriyet şairinin gençlere verdiği önemi dile getirdi. Dönemin yöneticilerinin Namık Kemal hakkında söylenen övgü dolu sözleri aktaran Akyıldız, “Muazzam siyaset okuması, muazzam öngörüsü ile o dönemde üzerinde durduğu düşünceler günümüze ışık tutmuştur.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Didem Ardalı Büyükarman ise Namık Kemal’in açtığı kapıları gerçekleştirdiği sunumunda katılımcılarla paylaştı.  Büyükarman, gazetecilikten, roman yazarlığına, şairlikten, tiyatro yazarlığına geniş yelpazade pek çok alanda yeteneği olan Namık Kemal’in vatandan sonra en büyük önceliğinin edebiyat olduğunu söyledi.  Edebiyat anlayışı ve edebiyat kelimesine yüklediği anlam hakkında bilgi veren Büyükarman, Namık Kemal’in Türkçe’de modern edebiyat eleştirilerinin kurucularından olduğunu dile getirdi.

Sunumunda ''Namık Kemal'in Dil Bilinci'' üzerine bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Mehmet Oğuzhan Kuşoğlu, Namık Kemal’in Türk dili konusunda görüşlerini aktardı. Namık Kemal’in Fransız İhtilali etkisinde kalarak fikir ve düşünce bağlamında toplumun kendini geliştirmesi için çalışmalar başladığını söyledi.

Panelin sonunda günün anısına katılımcılara plaket takdim edildi.