2018-04-13

NKÜ Araştırma Hastanesi JCI ile Uluslararası Akreditasyon Yolunda



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, sağlıkta uluslararası akreditasyon hizmeti veren Joint Comission International (JCI) tarafından akredite edilmek üzere tarihi bir gün yaşadı.

Uluslararası akreditasyon süreci ile ilgili bir tanıtım toplantısı ve kokteylin ardından Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Horozoğlu uluslararası akreditasyon sürecinde danışmanlık hizmeti almak üzere, 2008 yılından beri JCI’ın Türkiye’ deki ortağı olan IQ Uluslararası Kalite Danışmanlık ve Organizasyon A.Ş. Genel Müdürü Mücella Tokatlıoğlu ile bir protokol imzaladı.

Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen tanıtım toplantısına NKÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhan Turgut, Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Horozoğlu, NKÜ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tülin Yıldız, NKÜ Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Doç. Dr. Murat Beyazyüz, doktorlar, akademisyenler, Araştırma Hastanesi sağlık personeli ve birim sorumluları katıldı.

Prestij Belgesi

Daha önce “Hastane Kalite Standartları” kapsamında Sağlık Bakanlığı Kalite ve Akreditasyon Başkanlığı tarafından yapılan denetim ve değerlendirmeler sonucunda 100 puan üzerinden 89 ile Türkiye kurumlar ortalamasının üzerinde bir puan alan NKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yönetim ekibinin belirlediği kalite vizyonu ile hedeflerine hızla ilerliyor. Bu kapsamda hem üniversitemiz, hem hastanemiz, hem de bölgemiz açısından bir prestij belgesi olan uluslararası kalite belgesine sahip olarak gerek ülkemizden, gerekse Balkanlar’dan gelen hastalara uluslararası kalite standartları ile sağlık hizmeti verilmesi arzulanmaktadır.

İlk Start Verildi

Bu yolda ilk start, düzenlenen tanıtım toplantısı ile verildi. Tanıtım toplantısının açış konuşmasını yapan Başhekim Doç. Dr. Fatih Horozoğlu, “Bugün Hastanemizin gelecek vizyonu için çok önemli bir projeyi sizlere tanıtmak için bir araya geldik. Hastanemiz 2008 yılında bir grup özverili arkadaşımızın çabaları ile mütevazı şekilde faaliyetlerine başladı. Bu faaliyetler artarak, yetersiz gelen mevcut binaların yerine de yenileri yapılarak devam etti ve bugünlere geldik. Günümüzde bölge halkımızın bizlere yoğun bir teveccühü var. Giderek daha çok hastaya hizmet veriyoruz. Bu rakamlar bizlere yetmiyor” dedi.

Başhekim Doç. Dr. Fatih Horozoğlu konuşmasına “ Son üç yıldır hastanemiz Sağlık Bakanlığı tarafından ciddi denetimlerden geçiyor. Bu denetimler bize içerden göremediğimiz bazı noktaları dışarıdan bağımsız bir gözün çok daha güzel gördüğünü gösterdi. Bu sebeple Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, ön çalışmalarını bizden önceki yönetimde bulunan arkadaşlarımızın başlattığı, fizibilite çalışmaları ve hayata geçirilmesi bize nasip olan sağlıkta kalitede Uluslararası Akreditasyon Belgesi alınması için JCI tarafından akredite edilmek üzere bir yolculuğa çıkmıştır” şeklinde devam etti.

Trakya’da Başka Yok

Doç. Dr. Fatih Horozoğlu ayrıca “Sağlıkta kalite, bütün dünyada önemi giderek artan bir konudur. Amacımız uluslararası sağlıkta kalite standartlarını, genç ve dinamik tüm sağlık çalışanlarımız ile sahiplenip, Trakya bölge halkına en üst düzeyde sağlık hizmeti sunmaktır. Merkezimiz Trakya bölgesinde uluslararası sağlıkta kaliteyi yakalama alanında bir ilki gerçekleştirme amacındadır. Trakya bölgesinde böyle bir belgeye sahip olan sağlık kuruluşu henüz yok” dedi.

Süreci tarif eden Doç. Dr. Fatih Horozoğlu “Hedef süremiz bir yıldır. Bir yılın sonunda uluslararası akreditasyon hizmeti veren JCI tarafından denetleneceğiz. Gerçekleşecek olan denetim sonucunda inşallah alacağımız JCI belgesi ile ülkemizde ve Balkanlarda uluslararası sağlık turizminde önemli bir rol alacağımıza inanıyorum” dedi.

Sıçrama Tahtası Olacak

Başhekim Doç. Dr. Horozoğlu ayrıca “Bir sene sonra belgenin alınması için uluslar arası denetçileri davet edeceğiz. Bu bir sene içerisinde hastanemizin içerisinde işleyişle ilgili düzeltmeler, yenilemeler, değişiklikler yapacağız. Hem çalışanların standartlara adaptasyonları, hem hastalarımızın buna adaptasyonu gerçekleşirse kurumumuz için bir sıçrama tahtası olacak ve bize büyük bir fayda sağlayacak” dedi ve “Akreditasyondan beklentilerimizin başında genç hekim arkadaşlarımız için bir cazibe merkezi olmak da var” diye ekledi.

Daha sonra uluslararası bir organizasyon olan JCI’ın Türkiye ortağı IQ Uluslararası Kalite Danışmanlık ve Organizasyon A.Ş. Genel Müdürü Mücella Tokatlıoğlu akreditasyon süreci ile ilgili katılımcılara bir sunum gerçekleştirdi.

Tokatlıoğlu sunumunda akreditasyonu “Optimal seviyede hasta bakım kalitesinin geliştirilmesi, güvenilir bir hasta bakım ortamı sağlanması, hasta ve hizmet verenlerin risklerinin azaltılması prensiplerini taşıyan iyileştirme ve geliştirme çalışmalarının devamlılığını sağlayıcı bir kurum taahhüdüdür” şeklinde tanımlayarak, “Sağlık kurumlarının akreditasyonu; hasta bakım kalitesini arttırmak için ihtiyaç duyulan standartların sağlık kurumlarındaki uygulama yeterliliğinin, bağımsız ve kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş tarafından sergilenmesidir” dedi.

Daha sonra neden akreditasyon gerektiğini açıklayarak, JCI’ın uluslararası akreditasyon standartlarını ve sağlık hizmetlerinde kaliteye olan katkılarını açıkladı. Ardından sürece dair bilgiler vererek oluşturulacak komiteleri tanıttı.

Balkanlar ve Avrupa İçin Fırsat

Toplantının ardından kokteyle geçildi. Sonrasında Başhekim Doç. Dr. Fatih Horozoğlu’nun makamında protokol imza töreni gerçekleşti. Doç. Dr. Horozoğlu törende, “Burası sınıra en yakın ulusrararası akredite hastane olacak. Balkanlar ve Avrupa’daki hastalar için büyük bir fırsat olacak. Alacağımız JCI belgesi ile ülkemizde ve Balkanlarda uluslararası sağlık turizminde etkin ve etkili sağlık hizmetinde yer alacağız” diyerek Üniversite Hastanemizin ülkemizin sağlık turizmine potansiyel katkısını bir kez daha vurguladı.