2018-04-18

NKÜ’de Türk Mitolojisi Konuşuldu



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu tarafından Türk Mitolojisi üzerine bir konferans düzenlendi.

Yazar Alter Güneş’in konuşmacı olduğu program, NKÜ Fen Edebiyat Konferans Salonunda gerçekleşti. Etkinliğe akademisyenler, öğrenciler ve STK temsilcileri katıldı.

Alter Güneş konuşmasında “Destanlarımızı unutmak, kültürümüzü unutmak demektir. Türk mitolojisi denince akla hemen Dede Korkut gelir. Dede Korkut hikâyelerinin yer aldığı iki tane el yazması var. Biri Dresden yazması, öteki Vatikan yazması olarak biliniyor. Görüyor musunuz? Kültürünüzü sahiplenmezseniz, birileri onu sahiplenir” dedi.

Yunan mitolojisinin aslında Ege mitolojisi ve Balıkesir ile Antalya arasında geçtiğini belirten Güneş, “Herkül hikayelerinde Marmara ve Karadeniz’de dolaşır. Bugün bu hikayelerin ne kadar parlatıldığını hepimiz beyazperdeden biliyoruz; o filmlere para verip de gidiyoruz. Ancak Türk mitolojisinde zaten var olan öğeler, karakterler bunlar.  Ne var ki sizler tarafından keşfedilmeyi bekliyor” diyerek İlyada ve Odise’nin yazarı Homeros’un yazım karakteriyle Dede Korkut’un yazım karakterini araştıran, karşılaştıran çalışmalar olduğunu belirtti.

Yazar Alter Güneş dinleyenleri “Siz kültürünüze, Duha Koca oğlu Deli Dumrul’unuza sahip çıkmazsanız; Kam Büre Bey oğlu Bamsı Beyrek’e sahip çıkmazsanız bir gün Kaptan Amerika gelir ülkenizi kurtarır” diye uyardı. Konuşmacı bu konuda “Ben araştırmaya geç başladım. Türk mitolojisinde bu kadar zengin karakterler olduğunu 2011 yılında öğrendim. Ama siz gençsiniz, şimdiden araştırıp öğrenebilirsiniz” diye duygularını belirtti.

Alter Güneş ayrıca “Günümüzde çocuklar için yazılan öyküler ne kadar öğretici olsalar da yeterli yetkinlikte değil. Dedemin bize anlattığı masallar gibi öyküleri çocuklarımız için keşfetmeli, üretmeliyiz” dedi.

Zengin Türk ve Anadolu mitolojisine farkındalık yaratmak için fantastik kurgu masallar yazmaya başladığını ifade eden yazar, bu yönde hayata geçirdiği eserlerini  “Türk mitolojisinden ilham alan çocuk hikayeleri, mitolojik öğeler barındıran fantastik kurgu öyküler, modern masallar” olarak tarif etti.

Kitabını Türk mitolojisinden esinlenerek, başta kendi çocuğu olmak üzere tüm çocuklar bizden kahramanlar ve kahramanlık hikayeleri okuyarak büyüsünler diye yazdığını belirten yazar Alter Güneş “Bitmeyen Yazıt: Bin Yıl Savaşları” adlı kitabının, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çocuklara yönelik tavsiye ettiği ilk 100 kitap arasında olduğunu ifade etti.

Program sonunda NKÜ Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu Koordinatörü Prof. Dr. Ali Tilbe, günün anısına yazar Alter Güneş’e teşekkür belgesi takdim etti.