2018-04-25

NKÜ’de Türkiye’deki Güvercin Irkları Konuşuldu



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde, Veteriner Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Fatma Tülin Özbaşer tarafından “Türkiye’de Güvercin Irkları” konulu bir konferans gerçekleşti.

Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleşen ve Çorlu Kanatlı Hayvanlar Dernek Kurucusu ve posta güvercini yetiştiricisi Tayyar Başaran’ın da konuşmacı olarak yer aldığı programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Tekirdağ Profesyonel Güvercin Yetiştiricileri Derneği Başkanı Hasan Yıldız, Veteriner Fakültesi öğrencileri ve bölgemizden güvercin yetiştiricileri katıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Fatma Tülin Özbaşer konferansta “Türkiye’de Yetiştirilen Güvecin Genotipleri” konulu bir sunum gerçekleştirerek; güvercinlerin postacı güvercinler, yüksek uçucu kuşlar, taklacı güvercinler, makaracı güvercinler, dalıcı güvercinler, form güvercinleri, ses güvercinleri gibi hangi sınıflandırmalara tabi tutulduklarını ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal öncülüğünde tescillenen Trakya Makaracısı başta olmak üzere başlıca görülen genotiplerden bahsetti.

Güvercin Yetiştiricisi Tayyar Başaran ise yetiştiriciliğin tarihi, Türkiye’deki yetiştiriciliğe katkıları, posta güvercinin özellikleri, dernekler ve Türkiye ve Dünya’daki posta güvercini yarışları hakkında izleyenleri bilgilendirdiği konuşmasında “En zor ve maliyetli olanı posta güvercini yetiştirmektir. Ancak posta güvercini yetiştiriciliği, genel güvercin yetiştiriciliği içinde daha çok ve sürekli ilgi ve bakım gerektiren durumu dolayısıyla öncü rol oynamakta; gerek ilaç, gerekse yem ve diğer bakım malzemeleri olarak tabiri caizse piyasaya her türlü yeniliği getiren bir rol üstlenmektedir. Biliyorsunuz yarış ve yarışmalar da var. Bütün güvercin yetiştiricilerinin yakın zamanda posta güvercini yetiştirmeyi tercih edeceğine inanıyorum. Çünkü Posta Güvercinciliğinde daha net bir başarı var” dedi.

Konferansın sonunda konuşmada bulunan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, “Türkiye Avrupa Birliği’ne üye olursa AB’deki biyolojik çeşitlilik ikiye katlanacak. Biyoçeşitlilik bakımından ülke olarak çok zenginiz ama türler tam olarak kayıt altında değil maalesef. Örneğin her yörede farklı isim verilen güvercin çeşitleri var. Güvercincilik hobi olmanın, ticari faaliyet olmanın ötesinde kayıt altına alınıp bilimsel olmalı. Böylece türler, genotipler daha net olarak bilinebilir. Kayıt altına alınmadıkça uluslararası literatüre girmek için bir anlamı olmuyor” diyerek Trakya Makaracısı güvercininin tescilini örnek olarak gösterdi. Trakya Makaracısının özelliklerinin belirlenmesi için Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ile Üniversitede oluşturulan bir ekibin güvercinlerin kendine has özelliklerini belirlediğini, güvercinlerin ölçümlerini yaparak konu ile ilgili rapor hazırladığını belirtti. Rapor; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Yerli Hayvan Irk Hatlarını Tescil Komitesi'ne gönderilerek, raporu inceleyen komitenin seri taklalar atması ve kendine has uçuşu ile Trakya Makaracısı güvercinini hayvan ırkı olarak tescil ettiğini; bu tescilinde Resmi Gazete tebliğinde yayımlandığını belirtti.

Konuşmasının sonunda genotiplerin kayıt altına alınması dileğini tekrarlayan Prof. Dr. M. İhsan Soysal, konferansta konuşulan konuları görselleştirmek için düzenlenen ve canlı güvercinlerin de yer aldığı sergiye tüm katılımcıları davet etti.

Ardından topluca geçilen NKÜ Sosyal Yaşam Merkezinde, Tekirdağ Profesyonel Güvercin Yetiştiricileri Derneği Başkanı Hasan Yıldız ile Özgür Umut’un katkılarıyla düzenlenen, çeşitli güvercin türlerinin fotoğraf ve tanıtımlarının yer aldığı poster sergisi açıldı. Canlı güvercinler de sergiyi gezenlere tanıtıldı.